Hogyan lehetne bebizonyítani a következő egyenlőtlenséget? x^4-x>-1/2 Minden valós x-re.
Az analízis eszközeivel:
Tisztelt Válaszoló!
10. osztályos tanuló vagyok, sajnos még a függvényanalízissel kapcsolatos ismereteim nincsenek ezen a szinten.
Elemi megoldást keresnék a problémára.
Csak azért kérdeztem, mert volt ebből már probléma az oldalon.
Akkor egy elemi megoldás (remélem, nem számoltam el az együtthatókat):
Ha x kisebb 0,5-nél, akkor triviálisan igaz, hiszen x^4 nemnegatív, és ebből x-et levonva legalább -0,5 lesz az eredmény.
Tehát feltehetjük, hogy x legalább 0,5-tel egyenlő. Írjuk fel x-et úgy, hogy x=0,5+t, ahol t egy nemnegatív szám.
Ekkor a bizonyítandó egyenlőtlenség úgy írható, hogy
(0,5+t)^4 - (0,5+t) > -0,5, ami átrendezve
(0,5+t)^4 - t > 0.
A negyedik hatványt kiszámoljuk (vagy két négyzetre emeléssel, vagy binomiális tétellel), így a bizonyítandó az alábbi módon fog kinézni:
t^4 + 2*t^3 + 1,5*t^2 - 0,5t + 0,0625 > 0.
Ez az egyenlőtlenség pedig teljesül, hiszen most t^4 + 2*t^3 nem lehet negatív (mivel t nemnegatív), és a hozzáadott
(1,5*t^2 - 0,5t + 0,0625) másodfokú polinom értéke minden valós t-re pozitív, hiszen a diszkriminánsa negatív, a főegyütthatója pedig pozitív.
Ezzel a bizonyítást befejeztük.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!