Milyen témák jelennek meg nálatok egyetemi újságban és egyéb média felületeken? Szerintetek miért?
Nálunk több hallgatók által működtetett oldal is van pl. több újság, youtube csatorna, instagram és facebook oldal. Feltűnt, hogy nagyjából ugyanaz van mindegyikben és nem értem. Nyilván az aktuális egyetemi hírek (pl. valami nagy rendezvény, neves kitüntetés, bejelentés vagy az egész egyetemet/kart érintő hírek) megjelennek. Ezen kívül mindig van egy-egy írás egy aktuális koncertről/filmről/zenéről, ha valaki éppen valamit nyert vagy valami eredményt ért el azt meginterjúztatják, mindig van egy ilyen filozofálgatós-elmélkedős véleménykifejtős cikk egy témával kapcsolatban (ami nem mer/akar állást foglalni) és egy tanácsadós (ami a legáltalánosabb tippeket tartalmazza pl. a vizsgaidőszak átvészelésében segíthet a tanulás). Alapvetően minden tartalomnak van egy ilyen pozitív kicsengése, hogy milyen szuper az egyetemi élet, milyen happy minden, mindenki milyen ügyes, te is legyél nagyon sikeres, bármire viheted, ez milyen jó, az milyen jó stb. stb. Nem mondom, hogy soha nem olvastam/láttam olyat, ami tetszett volna, mert volt (pl. olvastam egy-két oktatóval készült cikket ami szerintem érdekes volt, vagy láttam olyan videót, ami nagyon szépen és igényesen volt megcsinálva). Nyilván azt is tudom, hogy nem szakképzett újságírók és médiás szakemberek készítik ezeket. De legtöbb esetben azt érzem, hogy “csak legyen valami” módon készülnek és elég egyhangúak is ezek a tartalmak, ugyanazok a témák, ugyanazokat a kérdéseket teszik fel.
Én egyszer jelentkeztem, vittem is írást (volt hallgatókkal készült interjúkat), illetve az elbeszélgetésen elmondtam, hogy számomra mi lenne érdekes és szerintem miről lenne érdemes beszélni, írni stb. Elmondtam, hogy még sosem láttam olyan cikket, ami a “kevésbé sikeres” hallgatókról szólna és azt is megemlítené, hogy létezik bukás, csúszás, halasztás, szakváltás stb. Szerintem érdemes lenne az egyetemen kívüli lehetőségekkel (pl. önkéntesség, civil szervezetek, alapítványok, tanoda, szakkörök) is foglalkozni. Még fontosabb lenne a karrierépítésről, elhelyezkedési lehetőségekről, a diploma utáni évekről beszélni pl. bemutatni különböző foglalkozásokat és munkaköröket, gyakornoki helyeket, végzett hallgatók tapasztalatait, továbbképzési lehetőségeket (ez lehet nevetségesnek tűnik, de sokaknak a képzés végére sincsen ezekről elég ismeretük) a helyi viszonyoknak, képzéseknek stb. megfelelően. Vagy olyan hallgatókat is be lehetne mutatni, akik lehet érdekesek és van mit mondaniuk/mutatniuk csak éppen nem nyertek 30féle egyetemi kitüntetést vagy nem Hök tagok (pl. ismerek olyat akinek saját vállalkozása van - nyelviskola, varroda). Viszont az volt a válasz, hogy ilyenekről nem lehet írni, mert ez senkit sem érdekelne.
Te lehetsz az első, aki segít a kérdezőnek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!