Miket kérdeznek a szóbeli felvételiken?
ki vagy, honnan jöttél, mik a terveid, stb.
Lehet kicsit beszélnek veled valamilyen idegennyelven is.
Felolvastatnak valami szöveget, azt értelmezned kell, aztán beszélgettek róla.
Kb. valami ilyesmire kell számítani, de amúgy iskolánként és tanáronként nagyon eltérhet.
Én tavaly 3 suliban szóbeliztem, tőlem ilyeneket kérdeztek:
-Miért jelölted ezt a sulit
-Miért érdekel az az adott irány amit jelöltél
-Hogy sikerült az írásbelid, mennyire izgultál tőle, most mennyire izgulsz
-Hova jársz jelenleg suliba
-Mondj magadról 3 pozitív és negatív tulajdonságot
-Jellemezd magad 1 szóval
-Ha lehetne, mit változtatnál magadon
-Szabadidődben mit szeretsz csinálni
-Hol laksz
-Kedvenc tantárgyaid, és miért
-Ha csak 3 honlapot nyithatnál meg neten, mi lenne az, és miért
-Ha lehetne 3 kívánságod, mi lenne az, és miért
-Milyen zenéket szeretsz hallgatni
-Vinni kellett magaddal egy tárgyat is, amit szeretsz, ami téged jellemez, és akkor arról kérdezgettek, hogy miért ezt választottad, stb.
-Nálam még azt is megkérdezték, h hányadik helyre jelöltem be a sulit (bár ez ritka, és szemétség is)
-Hobbijaidba is bele kérdeznek, én pl mondtam, hogy szeretek sorozatokat nézni, erre ők elkezdtek erről beszélgetni velem, aztán egymással, kialakult egy tök laza beszélgetés a sorozatokról, nagyon élveztem, el is felejtettem hogy amúgy felvételin vagyok, pedig nagyon rágörcsöltem :D
Szóval vannak ilyen alap kérdések, amit mindenhol megkérdeznek, de a nagyrésze inkább spontán, ahogy a helyzet hozza.
Másik suliban is hasonlókat kérdeztek, csak ott még a tananyaggal kapcsolatban is:
-Meg kellett oldani pár matek peldát
-Egy általad választott versből fel kellett mondani egy részt, és elemezni
-Pár híres költőnk életébe kérdeztek bele
-Nyelvtani szabályokat kérdeztek
-Ki írta a himnuszt, szózatot
-Mit ünneplünk ekkor és akkor
és hasonlók, igazából az általánosban tanult elég alap dolgokat kérdezték
-Belekérdeztek az írásbeli felvételimbe is, főként azokba a feladattípusokba amiket elrontottam
Ha esetleg művészeti suliban szóbelizel:
-ott főként a rajzaidról kérdezgetnek, meg ott is az alapokat rólad
Pár tanács még esetleg ami segíthet, akár plussz pontot is szerezni:
-Hangosan köszönj
-Húzd ki magad
-Tarts szemkontaktust
-Ne motyogj
-Ha esetleg biztos vagy benne, hogy vallamire nem tudod a válszt, inkább kis gondolkozás után szólj, hogy nem tudod, ne csak ülj csöndben és várd a csodát
-Ha ünneplőben kell menni, menj is abban
-Ne stresszelj rá nagyon, tudom ezt könnyű mondani, de általában nagyon jófejek, és nem is az életed múlik rajta. Ráadául a tanárok is emberből vannak, ők is tudják h sokan mennyire stresszelnek, ha esetleg leblokkolnál sincs semmi.
Nagyjából most ennyi jutott eszembe
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!