Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Segítség! Hogy tanuljam meg...

Segítség! Hogy tanuljam meg az emelt matek tételeket?

Figyelt kérdés

Az írásbelim kábé közép-jó lett, így egy nagyon jó szóbelivel tudnék még jócskán pár százalékot feltornázni.

Nem azzal van a bajom, hogy a konkrét definíciókat, tételeket nem tudom megjegyezni (bár pár nehezebb tételnél ez is okoz gondot), hanem főleg, hogy megjegyezzem milyen definíciók vannak. Pl. a gráfoknál van vagy 10 definíció, amit ki szeretnék mondani, de hiába tudom magát a definíciót, ha nem jut eszeme, hogy igen, EZT kéne mondjam... Hiába tudodm magát a tételt, ha ott helyben nem jut eszembe, hogy ez is a témakörhöz tartozik, akkor mindegy...

Mit csináljak? Olvassam át sokszor elejétől a végéig? Próbáltam felmondani magamnak, de lehet kicsit türelmetlen voltam, és kb kétszeri átolvasás után akartam egyből, amikor még nem is állt össze a dolog... Mit csináljak, hogy megmaradjanak a fejemben? Nem vágom ezt a magolás dolgot...

2020. nov. 9. 09:24
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Pont azért, mert nem magolni kell!

A hiedelmekkel ellentétben a tételeket sem magolni kell (legfeljebb, ha hülye vagy hozzá). Ha tudod a tétel jelentését, akkor azt le is tudod fordítani a matematika nyelvére. Például;

tudod, hogy tetszőleges gráfban a fokok fokszámának a fele az élek száma. Tehát ha egy n csúcsú gráfban a csúcsok fokszáma k1;k2;...;kn, akkor

n

sum(ki) / 2=e,

i=1

ahol e az élek száma.

Ennyi. A formai részt nem fejből írtam. Persze a megfelelő megszorításokat is oda kell írni, azt most megspóroltam.

2020. nov. 9. 09:35
 2/5 A kérdező kommentje:
nekem inkább azzal van a bajom, hogy precízen kimondjam a definíciót. Mert hiába tudom magát a definíció értelmét, úgy érzem ahhoz, hogy szépen körülírva tudjam elmondani már be kell vágjam, érted. Nem azzal van a bajom, hogy nem tudom, hogy a gráfban a fokszámok összegének a fele az élek száma, hanem, hogy ez hogy jusson ott per pill eszembe.
2020. nov. 9. 09:56
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Ja, értem.

Ezt csak gyakorlással tudod elmélyíteni. Minél többet foglalkozol vele (nem magolva), annál nagyobb a valószínűsége, hogy eszedbe fog jutni.

2020. nov. 9. 10:04
 4/5 A kérdező kommentje:
Oké, köszi a választ.
2020. nov. 9. 10:25
 5/5 anonim ***** válasza:

Megértem, hogy frusztráló lehet, amikor egy témakört ismersz, de a szóbelin egyszerűen nem jutnak eszedbe a definíciók vagy tételek. Ez gyakran előfordulhat, ha az ember túl sok információt próbál egyszerre befogadni, vagy nem találja a megfelelő logikai sorrendet a fejében.

Az egyik megközelítés, ami segíthet, az az, hogy ne próbáld meg mindent egyszerre memorizálni. Próbálj meg inkább összefüggéseket látni. Például, ha a gráfokról van szó, ne csak úgy gondolj rájuk, hogy itt van 10 különböző definíció, hanem rakd őket össze egy történetté a fejedben. Képzeld el, hogy a gráf egy társaság: vannak benne csomópontok (az emberek), élek (az emberek közti kapcsolatok), s ezek a definíciók mind valamilyen módon leírják, hogyan viszonyulnak egymáshoz a gráfok világában. Minél jobban beleéled magad ebbe a "történetbe", annál könnyebb lesz megjegyezni, hogy mi mivel van összefüggésben.

A türelem is kulcsfontosságú. Ne várd el, hogy két átolvasás után minden tökéletesen a helyére kerül. Időt kell hagyni magadnak, hogy ezek a fogalmak leülepedjenek. Ha az elején csak pár dolog marad meg, az is rendben van. Lépésről lépésre, újra és újra elővéve az anyagot, egyre több fog belőle rögzülni. És nem kell egyszerre mindent elolvasnod. Vedd kisebb részekre, és koncentrálj arra, hogy először az alapokat jól értsd meg. Ha ez sikerül, akkor a többi részlet is könnyebben összeáll majd a fejedben.

Azzal is sokat segíthetsz, ha nem egyszerűen csak átolvasod, hanem megpróbálod elmagyarázni valakinek – akár magadnak is. Ha a saját szavaiddal fogalmazol, és megpróbálsz egy képzeletbeli diáknak tanítani, az segíthet abban, hogy tisztább képed legyen arról, mi hova tartozik, és mit kéne mondanod. Az ilyen aktív tanulás gyakran hatékonyabb, mint a passzív olvasás.

Szóval a lényeg az, hogy türelem, rendszeresség és az összefüggések megtalálása segíthet abban, hogy ne csak a konkrét tételeket és definíciókat tudd, hanem azt is, hogy melyik mikor jön elő.

okt. 12. 15:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!