Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért erőltetik sokan, hogy...

Miért erőltetik sokan, hogy szakmát kell tanulni, mert azzal sokat lehet keresni, a jó szakember aranyat ér, mindig lesz munka stb.?

Figyelt kérdés

Azzal egyetértek, hogy a szakmunkásképzést és magukat a szakmákat is el kell ismerni, egyértelmű igény van a jó szakmunkásokra és ennek megfelelően arra is motiválni kell az embereket, hogy szakképzésre jelentkezzenek. Viszont szerintem ennek nagyon nem ez lenne a megfelelő módja.

Ennek csak az az eredménye, hogy azok mennek szakmát tanulni, akiknek csak az a fontos, hogy minél gyorsabban sok pénzt keressenek. Valamint még mindig az él a köztudatban, hogy a szakmunkásképzőkben nem kell csinálni semmit és nem kell tanulni. Emiatt van az, hogy a legnagyobb trógerek és naplopók mennek szakiskolába (ha visszaemlékszem, általános iskolából is csak a legzüllöttebb és legbutább, legneveletlenebb osztálytársaim mentek szakmára). Az már fel sem merül, hogy egyébként érdekel-e a szakma, van-e hozzá érzéked, el tudod-e képzelni benne magad stb., hanem szimplán sokszor az az egy szempont a diákoknál, hogy “oda vesznek fel, meg ott úgysem kell csinálni semmit”. Ehhez pedig sokszor társul az, hogy majd sok pénzt fogok keresni, meg fogok gazdagodni, mert vállalkozó leszek stb., és az valahogyan elfelejtődik, hogy ehhez el kellene sajátítani a szakmát egy olyan minőségben, hogy ezt tényleg meg is tudd valósítani. A legtöbb esetben pedig nem ez történik, nem lesz mindenkiből “aranyat érő jó szakmunkás”, max. az árát elkéri. Plusz, azt is hozzá kell tenni, hogy nagyon sok szakiskola gyüjtőként működik, és egy szülő sem biztos, hogy szívesen tudná a gyerekét egy ilyen környezetben (nálunk a városban pl. rendszeresek voltak a balhék, rendőrségi ügyek, drog, verekedés az ipari iskolában). Ahogyan ez egy gyerek számára sem feltétlenül vonzó. Sok helyen így nem is tud megvalósulni a normális oktatás, nincsenek megfelelő és korszerű eszközök sem. Mindez pedig meglátszik azon is, hogy milyen minőségű munkák születnek és milyen tapasztalatai származnak az embernek abból, ha szakmunkást hív. Nyilván vannak üdítő kivételek, de sajnos ez ritkább.

2020. aug. 16. 10:49
 1/7 anonim ***** válasza:
14%

OKJ tanfolyamot kell végezni, ott nincs kutya se.

Másrészt majd amikor egy nap alatt zsebreraksz 50 ezret, akkor nem fogsz foglalkozni ilyenekkel, hogy mennyire érdekel a pl a villanyszerelés.

Én telibe leszarom a szakmám, de irgalmatlan pénzt keresek 8 óra alatt.

És ez a lényeg, hogy a maradék 16 órában nem a lakhatáson, a számlákon jár az eszem, hanem hogy ha hazamegyek, előveszem a bepácolt húst, a gyerekeket egy kis zenét és semmi nem számít.

2020. aug. 16. 11:11
 2/7 anonim ***** válasza:
29%
Legyél háztartásigép szerelő. Hiába, hogy a gyártók arra törekszenek, hogy ha valami elromlik, vegyél újat, ezt nem mindenki tudja/szeretné megtenni.Inkább megjavíttatja 10-15 ezerért, mint vesz egy újat 100 ezerért. Van rá kereslet.
2020. aug. 16. 11:13
 3/7 anonim ***** válasza:
96%
1, ez ideig-óráig oké, a pénz kárpótol azért, hogy utálod, amit csinálsz. De ez jó eséllyel nem marad így.
2020. aug. 16. 11:18
 4/7 anonim ***** válasza:
18%

"ez ideig-óráig oké"

14 éve tart ez és szerintem jó darabig nem fog változni.

Másrészt látom a sok wannabe gyereket, hogy kergetik a nagy álmot, aztán kb 1000-ből egynek jön be.

2020. aug. 16. 11:26
 5/7 A kérdező kommentje:
Az oké, hogy valaki lesz##ja a szakmáját, de mi van a munka minőségével, mi van a hozzáállásával, a tisztességével stb.? Engem nem különösebben érdekelne, ha hívnék egy szakmunkást és érezném, hogy szenved és utálja a munkáját... Viszont az már szokott idegesíteni, amikor a nagy büdös semmire akarnak elkérni irdatlan nagy összegeket. Amikor odajön és szétver mindent, szétpakol, majd határozatlan időre eltűnik. Amikor húzza a száját, hogy ő ekkora munkának nem áll neki, mert nem fizet eleget. Amikor pocsékolja az anyagot. Amikor még neki áll feljebb, ha megjegyzed, hogy ez nem minőségi munka. Amikor várják a kávét, vizet, bort stb., mert ez jár vagy már eleve részegen jár dolgozni. Az utóbbi időben nem kevés felújítást végeztünk a házban, voltak kisebb-nagyobb munkálatok, de már kb. oda jutottunk, hogy amit lehet inkább megcsináljuk magunk, mert ugyanolyan sz&#r lesz, csak nem kell hónapokat várni és nem kerül egy vagyonba. Viszont szerintem más területeken is probléma, ha az ember így dolgozik és ez sokszor abból adódik, amit a kérdésben is megfogalmaztam. Azt se tudjuk, hogy az egyetemre jelentkezőket hogyan szűrjük az érettségivel meg a nyelvvizsgával, de szakmunkás lassan már egy értelmesebb kutya is lehet... Szerintem ez nem oké.
2020. aug. 16. 11:33
 6/7 anonim ***** válasza:
8%

Nem érted.

Én nem azt írtam, hogy szarok bele, mert megcsinálom, ahogy kell, de gyerekként nem erről álmodoztam.

Számomra semleges.

2020. aug. 16. 11:40
 7/7 A kérdező kommentje:
De nem ez volt a kérdés.
2020. aug. 16. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!