Orvosi egyetemen hogyan van?
Most olvastam, hogy az orvosi egyetem utolsó három évében a tanulók a betegágy mellett töltik az órák nagyrészét, inkább csak gyakorlati órák vannak. Az lenne a kérdésem, hogy ezeket az órákat az egyetem bármelyik kijelölt oktatókórházában megcsinálhatom?
Pécsett tanulok és elég messze lakom onnan, viszont a szülővárosomban van kijelölt oktatókórháza az egyetemnek, így ez nagyon megkönnyítené a dolgom.
Előre is köszi a válaszokat!:)
Igen valószínütlen, mert az sem igaz, hogy az órák nagy részét ott töltik, de egyrészt vannak közben elöadások is, meg amikor ott vannak az adott kórházban, akkor is az adott egyetem tanárai magyaráznak közben.
Az alapképzés utáni rezidens-idöt töltheted más helyeken.
SOTEn csak "gyakorlati órák" vannak a kurrikulum reform óta (őket kell kérdezni hogy ez mennyire működőképes rendszer, akikkel én eddig beszéltem, mind csak panaszkodott)
A többi egyetemen vannak előadások, szemináriumok, gyakorlatok ugyanúgy mint az első 3 évben (az órarend szerinti gyakorlatokat ott töltöd az adott klinikán), valamint vannak blokkgyakorlatok, amikor több hétre elmehetsz egy másik kórházba (például 2 hét belgyógyászat + 2 hét gyerekgyógyászat)
Szegedi orvosin vannak úgy nevezett blokk gyakorlatok. Ez 2x3 hetet jelent negyedévben, ezeket töltheted bármelyik akkreditált intézményben, osztályon (oktatókórháznak sem kell lennie).
A nyári gyakorlatok és a hatodéves gyakorlatok helyszínét is megválaszthatod.
A többi, a legtöbb betegágy melletti gyakorlat be van építve az órarendbe, nem lehet máshol csinálni.
Pécsen a nyári, a hatodéves és a külön elektív tárgyként felvehető blokkgyakorlat oldható meg máshol, az órarendi gyakorlatokon évközben a pécsi klinikára kell járni, a csoporthoz tartozik egy gyakvez, aki tartja az adott órát. Ugyanakkor ez az elektív blokkgyakorlat a szorgalmi időszak idejében vehető fel és teljesíthető, szóval ha ezt felveszed, nyerhetsz egy kis otthon tölthető időt.
De Pécsen kell lenned a tanítási idő alatt amúgy is. Hétvégékre, szünetekre és a nyári gyakokra tudsz majd hazajárni felsőbbévesként is. Viszont a nyári gyakokat és a blokkgyakot is érdemes abba a kórházba felvenni, ahova rezidensként mennél, ha már van kiszemelted, mert jó, ha ismernek ott már a jelentkezés előtt. Ez nem jelenti, hogy csak akkor van esélyed, pusztán annyit, hogy előny.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!