Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » A május-júniusi emelt töri...

A május-júniusi emelt töri tételek lesznek az október-novemberi emelt töri tételek is?

Figyelt kérdés
Most októberben szeretnék menni emelt történelem érettségire, és láttam egy könyvet "kidolgozott emelt szintű érettségi tételek 2020" címmel. Ha megveszem nem kell félnem, hogy teljesen más témák lesznek az érettségin?

2020. júl. 30. 23:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Nem kell még egyszer belinkelni, van egy általános témakörlista a követelményben, ami minden évben érvényes, és van egy vizsgatematika, amit az adott naptári évre ad ki az OH. A tematika pedig a témakörök listája, ez a szótári jelentése. Szerencsétlen dolog, hogy két dologra használják ugyanazt a szót, de ezért érdemes odafigyelni annak a magyarázatára, aki ért hozzá. A tételekkel viszont egyiket sem lehet összekeverni. Nincs ebben több, kár jobban belezavarnod magad.
2020. aug. 2. 12:29
 12/18 anonim ***** válasza:
Mindent összefoglalva a könyv feltehetően az idei tematika alapján készült, de nem biztos, hogy olyan című tételek lesznek a borítékban, mint a könyvben, az csak tipp. Hasznosnak biztosan hasznos.
2020. aug. 2. 12:31
 13/18 anonim ***** válasza:

De a tematikából válogatják ki a tételcímeket, nem? Vagyis, ha nem is lesz betűre pontosan ugyanaz a cím, a tematika részeiből állítják össze.

Az a helyzet, hogy a te válaszaiddal zavarsz össze. Elég lett volna indulásból leírni, azt, ami #11-es válaszodban megjelent. Mert egyébként két dolgot ismételgettél: 1. van egy standard vizsgakövetelmény, ami nem változik 2. a tételek titkosítva vannak.

Sokkal könnyebb lett volna mindenkinek, ha még hozzáteszed, hogy minden évben van egy tematika lista IS a vizsgakövetelményeken túl, ami konkrétan a szóbeli vizsgára való felkészülést segíti. Mert erre kíváncsi mindenki. Az a válasz senkit nem elégít ki, hogy vannak témakörök és pont. Mindenki tudja, hogy szóbeli előtt megy a nagy tételtanulás, így azzal senki nem nyugszik meg, hogy hááát a tételek titkosak.

2020. aug. 2. 12:39
 14/18 anonim ***** válasza:

Arról nem tehetek, ha a saját képzeteid mögül nem látsz ki, és ezért ragaszkodsz hozzájuk, de köszönöm az észrevételeket.

A tételek a tematika alapján készülnek, de, mint már mondtam, szűkebbek egy témakörnél. Egy témából sokféle tételcím elképzelhető, de biztos, hogy kevesebbet kell elmondani róla, mint a teljes témakör.

2020. aug. 2. 12:49
 15/18 anonim ***** válasza:

"Arról nem tehetek, ha a saját képzeteid mögül nem látsz ki, és ezért ragaszkodsz hozzájuk, de köszönöm az észrevételeket."

Itt inkább az a probléma, hogy nem volt meg a közös hang. Nem tudom mennyi közöd van iskolás korú fiatalokhoz, de mindenhol úgy járja, hogy x időben ki lesznek téve a tételek, amit ki kell dolgozni és majd visszamondani a tanárnak. Nem csak az én téves képzeteimről van szó. Sajnos nem igazán jött össze "érettségi-szakértőként", hogy egyértelműen tisztázd a valós helyzetet...

Pedig sokkal könnyebb úgy tanulni, hogy nemcsak egy tág témakör elnevezésű útmutató alapján navigál az ember, hanem az aktuális tematika alpján dolgozza ki a tételeket. Nem látom át, hogy ezt az információt miért volt jó elhallgatni, mikor konkrétan erre irányult a kérdés... Igen, tévesen jelenik meg a köztudatban, hogy tematika = tételek. Igen, oké, a tételek titkosak. De arról miért nem írtál, hogy viszont a témakör mellett minden évben megjelenik a tematika is? Arról csak akkor nyilatkoztál egyértelműen, mikor a 10-es kommentemben felhívtam a figyelmet arra, hogy a témakör és tematika nagyon nem ugyanaz, és a tematika alapján kell szóbelire tanulni, és abból tételeket otthon magadnak összeállítani/előre megírtakat könyvből megtanulni.

2020. aug. 2. 13:06
 16/18 anonim ***** válasza:
Nos, én válaszoltam. Arról nem tehetek, hogy a tanárok jelentős része nem ad pontos információt a diákoknak, és ezt nem tudom mindenki helyett teljes általánosságban pótolni, ehhez rövid az élet.
2020. aug. 2. 14:26
 17/18 anonim ***** válasza:
"hogy a tanárok jelentős része nem ad pontos információt a diákoknak" drága lelkem, itt az volt a probléma, hogy TE sem adtál pontos információt. sokkal kevesebb időbe telt volna azt az információt is odabiggyeszteni, amit én hiányoltam, és ami miatt kialakult az értetlenkedés, mert megelőzted volna, hogy ilyen hosszúra nyúljon a beszélgetés. de oké, te tudod, hogy mire van időd, és mire mennyit szánsz.
2020. aug. 2. 14:35
 18/18 anonim ***** válasza:
Ahogy gondolod. De nem te voltál a kérdező.
2020. aug. 2. 15:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!