Használhatok hasonló stílust a szakdolgozatomban ?
Az informatika egy területét mutatom be a szakdolgozatomban. Megengedhetem az a tankönyv szerű stílust, melyben egyszerre tanulok az olvasóval ? Használva azokat a fordulatokat, hogy:
,,Most ,hogy ezt már tudjuk...''
,,Próbáljuk ki..''
,,Vegyük észre''
,,Bizonyára felmerült már bennünk a kérdés...''
Lehet speciális az a helyzet, hogy pedagógián vagyok (Tananyagot is készítek a munkám mellé).
A hasznos tanácsokat, válaszokat előre is nagyon szépen köszönök !
Én nem tenném. Inkább így;
Ezen információ alapján
?
Jól észrevehető
Felmerülhet a kérdés
Ha minta-tananyagot adsz le, ott lehet ezt a leereszkedő stílust alkalmazni, de a szakszöveg nálad sokkal okosabb embereknek íródott, nem beszélhetsz velük így.
,,Vegyük észre'' esetében én is érzem az arroganciát.
,,Most ,hogy ezt már tudjuk...'' ez is nyers. Helyette valami olyat írnék ,hogy "most már minden a birtokunkban áll ahhoz ,hogy..."
Nem is pont ezen kifejezések megvitatására vagyok kiváncsi, hanem ,hogy egyáltalán ez a T/1-es stílus,amellyel az olvasóval eljutok A-ból B-be elvetendő-e vagy sem. Sok szakkönyv tűz ki a bevezetőben egy célt ,amit T/1 -ben elér az olvasóval. Ez egy szakdolgozatban mennyire kerülendő ?
Egy szakkönyv esetében nem érzem tiszteletlennek, valamit a szakdolgozatot sem kizárólag professzor olvashatja.
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Találtam egy iránymutatást:
,,A barátkozó, kioktató hangnem szintén kerülendő. Egyrészt látszani kell annak, hogy foglalkozott a témával, ismeri a szakirodalmat, másrészt nem tankönyvről vagy újságcikkről van szó. A helyes hozzáállás tárgyilagos, szinte teljesen érzelemmentes, leginkább az egyes szám 3. személy használata javasolt. (Esetleg királyi többes :-)''
E szerint a T/1 nem tiltott, de szigorúan tárgyilagosnak kell maradni.
Az a gond ,hogy azzal a felvetéssel nem is írhatok munkát, hogy én bemutatom az olvasónak a területet ,mert ezt valaki kioktatónak fogja érezni ,ez nem egy tankönyv.
Szerintem ahol lehet, kerüld a "mi" használatát.
"most már minden a birtokunkban áll ahhoz ,hogy..."
Helyett inkább így: "most már minden rendelkezésre áll ahhoz ,hogy..." Ha valahova tényleg nagyon muszáj valakit az előtérbe tenni akkor az legyen az "én". Pl: A szakdolgozatban X témát követően y kutatást mutatom be. A kutatás során a következő nehézségekbe ütköztem....
De ez a "mi ezt csinálunk, tegyük ezt meg azt, forrásaink, céljaink, stb" nagyon arrogáns és bicskanyitogató. A professzorral is ilyen stílusban beszélsz a konzultáción?
,,De ez a "mi ezt csinálunk, tegyük ezt meg azt, forrásaink, céljaink, stb" nagyon arrogáns és bicskanyitogató. A professzorral is ilyen stílusban beszélsz a konzultáción?''
Én remélem te senkivel nem beszélsz így.
Köszönönöm a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!