Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Van olyan szó, ami ly-vel és...

Van olyan szó, ami ly-vel és j-vel is helyes?

Figyelt kérdés
2020. jún. 30. 21:53
 1/9 anonim ***** válasza:
93%
Folyt / fojt
2020. jún. 30. 21:55
 2/9 anonim ***** válasza:
83%
fogja - foglya, hej - hely
2020. jún. 30. 22:01
 3/9 anonim ***** válasza:
90%
lakájos - lakályos (bár ez elég erőltetett)
2020. jún. 30. 22:06
 4/9 anonim ***** válasza:
94%
Helyesnek helyesek, amiket fentebb írtak, de más jelentést kapnak. Szóval olyan szó nincs a magyar nyelvben, amely j-vel és ly-vel is helyes és ugyanazt jelenti.
2020. jún. 30. 22:09
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Csak névből van, a Zselyke, amit engedélyeztek nemrég Zsejkeként is (ami szerintem szembemegy a "hallás alapján legyen egyértelmű az írásmód" elvükkel, amire hivatkozva erőltetik a Dzsesszika, Zsáklin és hasonló rémségeket).
2020. jún. 30. 22:11
 6/9 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat, #4 erre gondoltam en is. De azert mindenki kap zoldet :)
2020. jún. 30. 22:12
 7/9 anonim ***** válasza:
50%

Sólya-sója

Rejtéllyel-rejtélyjel

Hely-hej

Folyt-fojt, folytat-fojtat

Helyre-hejre(ez egy melléknév)

Súlyt-sújt

Selyk-sejk

2020. júl. 1. 00:19
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Nos, lehet, hogy ez egy téves gyermekkori emlék, de nekem az rémlik, mintha úgy tanították volna a 90'-es évek elején, hogy a vajon-t úgy kell írni, hogy "valyon".

Egyébként nincs olyan szó, amit lehet jével meg ellyel is írni, mert megváltozik a jelentés.

2020. júl. 1. 03:25
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
#8 erre rosszul emlékszel, tuti nem így kellett, ráadásul 1984 és 2015 között ugyanaz a helyesírási szabályzat volt érvényben. Persze már akkor sem feltétlenül az ment tanárnak, akinek feltétlenül annak kellett volna mennie, nekem is volt olyan, aki hosszú ú-val írta a kengurut, szóval bármi lehet.
2020. júl. 1. 13:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!