Van olyan szó, ami ly-vel és j-vel is helyes?
Figyelt kérdés
2020. jún. 30. 21:53
3/9 anonim válasza:
lakájos - lakályos (bár ez elég erőltetett)
4/9 anonim válasza:
Helyesnek helyesek, amiket fentebb írtak, de más jelentést kapnak. Szóval olyan szó nincs a magyar nyelvben, amely j-vel és ly-vel is helyes és ugyanazt jelenti.
5/9 anonim válasza:
Csak névből van, a Zselyke, amit engedélyeztek nemrég Zsejkeként is (ami szerintem szembemegy a "hallás alapján legyen egyértelmű az írásmód" elvükkel, amire hivatkozva erőltetik a Dzsesszika, Zsáklin és hasonló rémségeket).
6/9 A kérdező kommentje:
Koszi a valaszokat, #4 erre gondoltam en is. De azert mindenki kap zoldet :)
2020. jún. 30. 22:12
7/9 anonim válasza:
Sólya-sója
Rejtéllyel-rejtélyjel
Hely-hej
Folyt-fojt, folytat-fojtat
Helyre-hejre(ez egy melléknév)
Súlyt-sújt
Selyk-sejk
8/9 anonim válasza:
Nos, lehet, hogy ez egy téves gyermekkori emlék, de nekem az rémlik, mintha úgy tanították volna a 90'-es évek elején, hogy a vajon-t úgy kell írni, hogy "valyon".
Egyébként nincs olyan szó, amit lehet jével meg ellyel is írni, mert megváltozik a jelentés.
9/9 anonim válasza:
#8 erre rosszul emlékszel, tuti nem így kellett, ráadásul 1984 és 2015 között ugyanaz a helyesírási szabályzat volt érvényben. Persze már akkor sem feltétlenül az ment tanárnak, akinek feltétlenül annak kellett volna mennie, nekem is volt olyan, aki hosszú ú-val írta a kengurut, szóval bármi lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!