Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Miért elavult irodalomból...

Petneki József kérdése:

Miért elavult irodalomból kell tanulni kémiát az egyetemeken?

Figyelt kérdés
Folyamatosan azt látom, hogy 70-es meg 80-as években íródott könyveket ajánlanak az oktatók, amikor a biológia mellett a kémia az egyik leggyorsabban fejlődő természettudomány, és új vagy megváltozott jelentésű fogalmak jelennek meg, új kutatási eredmények vannak, új vagy módosított elméletek születnek... Szóval bőven van változás a házon belül. Akkor miért 40-50 éves könyveket jelölnek meg irányadónak?

#kémia #szerves kémia #sztereokémia
2020. jún. 26. 06:54
 1/10 anonim ***** válasza:
36%
Majd ha az 40-50 éve már ismert tud. alapokat megtanultad, kísérleteket végzel, új eredményeket találsz stb, írj báztan egy új kémiatankönyvet! Semmi nem akadályoz meg benne, és produktívabb, mint a jelenlegi hozzáállásod.
2020. jún. 26. 07:20
 2/10 anonim ***** válasza:
24%

Nem csak kémiát, hanem szinte mindent.

És azért, mert nem a valódi tudás átadása a cél, hanem engedelmes rendszerrabszolgák kinevelése.

2020. jún. 26. 07:23
 3/10 A kérdező kommentje:

#1-es hozzászólónak: szóval én tehetek róla, hogy 40-50 éves könyveket ajánlgatnak az újabb, modernebb könyvek helyett?

#2-es hozzászólónak: nem hiszek az efféle összeesküvés-elméletekben.

2020. jún. 26. 07:35
 4/10 anonim ***** válasza:
23%
Én sem hiszek, látom és tudom.
2020. jún. 26. 07:49
 5/10 anonim ***** válasza:
29%

Azért, mert azok vannak magyarra lefordítva, illetve akkor még több magyar szerző írt jó minőségű tankönyveket.

Most a sok nyelves nem tud hol elhelyezkedni, mert nincs mit fordítani. Nekünk azért igen kegyetlenül a nyakunkba akasztják az idegen nyelvű tudományos anyagokat. De ha ilyen sokan tudnak locsifecsizni, igazán működhetnének még a fordító irodák.

2020. jún. 26. 10:47
 6/10 anonim ***** válasza:
97%

Két oka is van az általad jelzett jelenségnek. Az egyik, hogy az oktatók az általuk is annak idején tanult régi szakirodalmat tekintik etalonnak, és van bennük némi lustaság, hogy más tartalmat vagy más szemléletet is elsajátítsanak. Borzasztó kényelmes dolog ám ugyanazt tanítani 30 éven át. A másik ok az, hogy a kémiában elég kevés a jól megírt és korszerű, magyar nyelvű egyetemi tankönyv. Még a frissen kiadott egyetemi jegyzetek is elég silányak, szárazak.

Azt javaslom, hogy ha hiányérzeted van (mint nekem is), szerezz be külföldről használtan amerikai egyetemi kémiakönyveket. Viszonylag olcsón, 10-20 dollár körüli áron is hozzá lehet jutni 5-10 éve kiadott, szépen illusztrált, színvonalas, jól érthető egyetemi tankönyvekhez, például az amazon.co.uk vagy az abebooks.co.uk weboldalakon is. De persze még olcsóbb, ha letöltöd őket a netről, csak nekem az a tapasztalatom, hogy az ember szemeit megviseli a hosszas képernyőről olvasás.

2020. jún. 26. 10:48
 7/10 A kérdező kommentje:
Köszi, már kezdtem félni, hogy nem lesznek normális válaszok :)
2020. jún. 26. 13:31
 8/10 anonim ***** válasza:

6-os nekem is hasznos választ adott.

Esetleg tudsz ajánlani konkrét könyveket?

2020. jún. 27. 19:59
 9/10 anonim ***** válasza:
#8: Tudok ajánlani konkrét tankönyvet, ha megírod, hogy a kémia mely ágához szeretnél ilyet kapni. Vagy csak egy bevezető tankönyvet szeretnél esetleg az egyetemi általános kémiához?
2020. jún. 27. 22:25
 10/10 anonim ***** válasza:
#6 +1
2020. júl. 10. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!