Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Ha orvosira fogok járni akkor...

Ha orvosira fogok járni akkor lemondhatok az anyaságról?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tetszik az orvosi pálya, viszont nem szeretnék karrierista lenni. Szeretnék családanya lenni, de attól félek ha az orvosira mennék ez nem jöhetne össze... Vagyis természetesen összejöhet, de nem sok esélyt látok rá. Hiszen ha családot szeretnék, kell hogy legyen majd egy párom. De az orvosi mellett hogyan találkozhatnék vele? Vagy hol?

Nem utolsó sorban ketyeg a biológiai óra. Jobbik esetben 6 év alatt elvégzem az orvosit, addigra 25 éves leszek, aztán jön a rezidensképzés, majd miután tényleg igazából dolgozok (remélhetőleg normális fizetéssel) addigra biztos 30 éven felül leszek.

Nektek mi a véleményetek erről?

Kérlek ne szóljatok le, de én tényleg tartok ettől.

2020. jún. 17. 22:01
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
10%
Nekem is van több gyermekes orvos ismerősöm. Gyereke van. De ő maga mesélte nekem, hogy alig látta őket felnőni. Szóval én nem hitegetlek azzal, hogy mindent meg lehet oldani. Ő is ezt hitte, de nem lehet. Javarészt a nagyi nevelte őket, mert ő nem volt és most sincs otthon eleget. Ez a valóság. Az orvosi nem egy átlag 8 órás irodai munka szint. 12-14-vagy még több óra munka, kiszámíthatatlan beosztásban, vagy millióid vannak magánpraxisra és leszel egy asztal mögött ülő doki, aki recepteket ír, de semmi igazán hasznosat nem tesz. Ez a te döntésed, de jobb, ha reálisan látod a helyzeted.
2020. jún. 18. 11:11
 12/17 anonim ***** válasza:
70%
* 4 gyereke van,csak kimaradt a 4-es az előbb
2020. jún. 18. 11:12
 13/17 anonim ***** válasza:
94%
Fogorvos vagyok, a párom is az, épp most szeretnénk gyereket. Sok általános orvostanhallgatóval jártunk össze, köztük olyan is volt, aki egyetem mellett vállalt gyereket (persze ez extrém példa), rögtön diploma után, hogy ne a rezidensképzést kelljen félbeszakítani, és persze szakvizsga után is. Sok olyan szakvizsga van, ami kifejezetten családbarát (amúgy maga a fogorvosi is ilyen sőt, itt nincsenek éjszakai ügyeletek, sem hétvègiek, csak ha te fakultatíve vállalsz; elég kiszámítható és biztos munka, persze itt sem feltétlenül teszed le a fúrót 4kor, ha akkor érne véget a munkaidőd, ha beesik még egy fájós fogú, vagy elcsúszol vhol, némi rugalmasság itt is kell, de még mindig jobb, mintha az anyák napi ünneplésről állítana fel Mari néni, mert 2 napja nem fingik). Ha ezt szeretnéd csinálni, akkor olyan szakvizsgát válassz, ami mellett a család is kényelmesen elfér: szemészet, családorvoslás, bőrgyógyászat stb. Ha oxyológusnak vagy traumatológusnak akarsz menni, akkor ott sajnos nem biztos, hogy odaérsz a gyereked óvodai fellépésére. De az orvosok döntő többsége családos ember, és szerencsére kezdenek kihalni azok a szokások, hogy vasárnap délben becsengetnek, mert akkor viszket meg (persze most a facebookon írogatás megy, de azt meg te döntöd el, hogy visszajelölsz-e olyannak, akinek egyszer turkáltál vmelyik lyukában, és/vagy válaszolsz az irományára, ami teszem hozzá, sosem sürgős, mert ha az lenne, akkor nem messengeren üzengetne, hanem rohanna az első orvoshoz/ügyelete/sürgire. Ezen semmiképpen se aggódj, meg lehet találni az egyensúlyt eme hivatás és a család között :)
2020. jún. 18. 12:04
 14/17 anonim válasza:
92%

Szia! Saját tapasztalatot írnék. A kérdésedben arra utalsz, hogy még nincs párod, és amiatt is aggódsz, hogy hol és mikor találhatnád meg az egyetem alatt. Nem mondom, hogy lehetetlen, rengeteg ember egyetem alatt jön össze a jövőbeli férjével, viszont fontos hogy tudatosítsd, ez nem az a szak, ami közben el tudsz járni hetente bulizni, randizni, ismerkedni.

Ha már van egy párod, akkor a rengeteg tanulás közé be tudod iktatni, hogy találkozzatok, mert szereted, és úgy érzed, muszáj időt szakítanod rá, és fenttartani egy párkapcsolatot. Ez hajt, és ekkor nem bánod, ha egy kicsit a tanulás rovására megy.

Viszont, ha még nincs egy stabil ember az életedben, csak ismerkedni próbálsz, az borzasztó. Elmész az egyetemi bulikba, titkon reméled, hogy na, majd itt, persze nem történik semmi, és ha ez sokszor megismétlődik, akkor egyre jobban azt érzed, hogy fecsérled az időt, és tanulhattál volna helyette. Nincs is annyi buli, mint más, könnyebb szakokon, a csoporttásaim nagyobb része egy idő után szintén az otthonmaradást és tanulást választotta.

Szóval a párkeresés nehéz, arról nem is beszélve, hogy akinek sokkal lazább a szakja, az nem érti meg, ha le kell mondanod egy randit, mert zh időszak van.

23/l

2020. jún. 18. 13:18
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Orvosi pályán nem tartanék ettől.

Viszont én mentőápolóira szeretnék jelentkezni, na ott már van okom aggódni. 12-24 órás műszakok, ünnepnapok oda, haza csak aludni járok, a lehányt, összevérezett ruhákat hordom haza. Otthon meg se lehet tőlem majd kérdezni, hogy mi volt a munkahelyen mert kb mindenkire rájön a hányinger ha elkezdek mesélni. Hajam kihullik a stressztől, fiatalon megöregedik a bőröm. Ja és mégcsak egy egyszerű belföldi nyaralásra se fogunk tudni soha összespórolni. Melyik asszony vágyik ilyen párkapcsolatba úgy őszintén? :DD

Na de én ettől függetlenül más karriert el sem tudnék képzelni magamnak, szóval ez is olyan dolog, hogy az ember úgyis a saját érdekeit nézi először és nem fog csakazért kényszerből kitanulni valamit, hogy gyermeke/családja legyen. Ha van "szerelem" munka elképzelése hülye lenne nem azt tanulni.

2020. jún. 18. 19:24
 16/17 anonim ***** válasza:
100%
Egyetem alatt megtalálhatod a párod, sőt valószínűleg meg is fogod. Szülni pedig általában a rezidensképzés alatt szoktak, azt nyugodtan félbe tudod szakítani, babázol, azután pedig majd folytatod.
2020. jún. 18. 20:06
 17/17 anonim ***** válasza:
33%

Igen, a gond nem azzal van, hogy mikor szüli meg. Hanem hogy az ovinak, iskolának 4kor vége van. Egy rezidens/orvos mikor végez? Ki megy el érte, ki játszik vele délután, ki ad neki vacsit és fekteti le? Amikor anya 12-24-ezik? Heti 5 nap?

Nem megszülni nehéz, hanem felnevelni. Amit apa és a nagyi fognak.

2020. jún. 18. 20:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!