Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemen jöttem rá hogy nem...

Egyetemen jöttem rá hogy nem tudok hatékonyan tanulni. Mit tehetnék?

Figyelt kérdés
Mostanában kezdek rájönni hogy sokszor azért kapok rosszabb jegyet mint a többiek, mert nem tudom használni a tudásomat, illetve nem tudom hogyan kell nagyobb lélegzetű vizsgákra felkészülni. Ráadásul nagyon szégyenlem magam ezért, úgy tűnik mindenki jobban tud mindent nálam én meg mint valami zugivó ott köztük... Azt is észrevettem hogy azért nem szeretek tanulni mert nem tudom hogy kell tulajdonképpen... Valaki volt már hasonló cipőben? Tudnátok javasolni valamit?

2020. máj. 8. 11:49
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem lehet, hogy magolni próbálsz?
2020. máj. 8. 11:53
 2/6 A kérdező kommentje:
Dehogynem, csak nem tudom hogy kell nem magolni...
2020. máj. 8. 12:03
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Gondolom az magától értetődik hogyha bejársz az előadásokra, gyakorlatokra akkor az segíthet a megértésben, ha a tanár magyarázatát hallod.

Az év közbeni tanulás is nagyon hasznos, ha a vizsga előtt pár nappal kezded el akkor már elég gyengék az esélyeid. Pláne hogy ilyenkor mindenki szeret halogatni. Sokkal jobban megmarad a tudás hogyha 12 napon át tanulsz napi 1 órát, mintha egy nap tanulnál 12 órát.

2020. máj. 8. 13:10
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Na épp azt mondom, hogy TILOS magolni!

Nem ész nélkül biflázni kell, hanem odafigyelve és értve elsajátítani a dolgokat.

2020. máj. 8. 13:43
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

1. A nehezebb tantárgyakkal már év közben is ismerkedj, mire kezdődik a vizsgaidőszak, pontosan legyél tisztában azzal, hogy mire mennyi időt kell szánnod.

2. Mindig legyen valamiféle stratégiád. Célszerű egyszerre egy tárgyra koncentrálni, ha megoldható, ne vegyél fel egymás hegyére hátára vizsgákat, inkább szórd szét őket, hogy ne kelljen megosztanod a figyelmedet. Minden napra legyen egy beosztásod, pl hogy azon a napon eddig és eddig szeretnél eljutni, amely alapján kiderül, hogy mennyi idő jut mondjuk egy tétel megtanulására. A tanulás kezdését és befejezését a saját bioritmusodhoz igazítsd. Ha te nem szeretsz korán kelni, akkor ne tedd, jobban indul a napod, ha kialudtad magad, nyilván cserébe ráhúzol 1-2 órát este, vagy ebéd után nem tartasz pihenőt, ha tartanál.

3. Magolás: azt kellene első körben felismerni, hogy minden tárgy más típusú tanulási stratégiát igényel. Valahol igenis kell magolni, mert másként nem lehet megtanulni, de valahol érteni kell, míg máshol le kell tudni rajzolni. Talán kezd azzal, hogy szétválasztod a tárgyakat eszerint. Teszem hozzá, még a legmagolósabb tárgyaknál is vannak segítő alternatívák, a rajzolás pedig tipikusan ilyen. Mindig próbáld úgy tanulni, mintha épp el akarnád valakinek magyarázni röviden, tömören. Vagyis elolvasod a tételt, ez első körben legyen csak ismerkedés, hogy miről is lesz szó. Aztán olvasd el megint, itt már figyelmesebben, esetleg ki is emelhetsz néhány, lényegesnek tűnő részt. Majd mond fel HANGOSAN. Ez a titok nyitja, hogy hangosan felelsz belőle. Játszd el szituációt, hogy ott vagy egy szóbeli vizsgán és erről kéne beszélned. 1-2 x kell ezt így megcsinálnod, ha itt még úgy érzed, hogy nem megy magabiztosan, akkor fordíts a stratégián: nem te vagy a felelő, hanem te vagy a tanár. Nyugodtan lejátszhatsz egy osztályteremben lezajló jelenetet, vagyis lapokat ragasztasz a falra és, mint képzeletbeli táblán lerajzolod a többieknek, elmagyarázod nekik. Ha ez megvan, 10 perc pihi, majd ugrás a következő tételre.

4. Mindig tarts időt ismétlésre. Ha pl egy vizsgára egy heted van, akkor 4 vagy 5 nap alatt tanuld meg a nagy részét a tételeknek, majd az utolsó 2-3 napban már csak ismételj. Az első ismétlésnél jól fog látszani, hogy melyek azok a tételek, amelyek jól mennek, azokat teheted is parkolópályára és elegendő majd az utolsó napon egyszer felmondani. Maga az ismétlés is felelés, ezt ne felejtsd el. Az nem ismétlés, hogy még egyszer átolvasod, az az ismétlés, ha meglátod a tétel címét el tudsz kezdeni felelni belőle, először persze puskával, de a végén már anélkül.

5. Nyugodtan tehetsz bele játékot, ha már úgy is eljátszod, hogy épp lefelelsz belőle, vagy te magad vagy a tanár, akkor pl ismétlésnél is lehet azt, hogy tételeket csinálsz belőle és úgy húzol. Ez így némi izgalom is, plusz elkerülöd vele azt a hibát, hogy egy tétel vagy témakör csak úgy ugrik be, ha előtte beszéltél arról, ami a könyvben, jegyzetben sorrendben előtte volt. Tehát, hogy szabadon tudj mindenről beszélni, ne csak úgy, hogy az egyik téma vezet át a másikba.

6. Legyen oda készítve mindig egy papír, jegyzetfüzet, bármi, amire tudsz magadnak vázlatot írni, miközben másodszorra átolvasod a tételt és azon magyarázd magadnak. Itt is HANGOSAN. Akkor tanulsz valamit, ha hangosan mondod fel, és nem magadban mormolgatod.

2020. máj. 8. 19:45
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, ez nagyon hasznos, iránymutató volt!!
2020. máj. 8. 21:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!