Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Milyen kutatónak érdemes tanulni?

Milyen kutatónak érdemes tanulni?

Figyelt kérdés

Mindenképpen kutatómunkát szeretnék végezni, akár (ha lehetséges) olyat, ami utazással jár. Minden ág egyaránt érdekel, a biológián kémián át a történelemig.

Ötletek?

2010. júl. 28. 09:13
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Off - csak azért írok,mert engem is érdekel.
2010. júl. 28. 10:19
 2/11 anonim válasza:
Nem tudom, milyen szakterületre gondolsz/gondoltok, de találkoztam már tengerbiológussal - kevés van, tehát nem tucatszakma, érdekes, és persze bejárják a világot.
2010. júl. 28. 11:14
 3/11 anonim ***** válasza:

Ha kutató szeretnél lenni Magyarországon, akkor először is a legjobbak között kell lenned az adott szakterületen, azaz amellett, hogy alapvetően tehetséges vagy, rengeteget kell tanulnod és el kell fogadnod azt is, hogy Magyarországon alacsonyak a kutatói fizetések, tehát az ilyesmit itt csak és kizárólag komoly elhivatottsággal lehet csinálni. Az, hogy jól tanulsz, itt nem azt jelenti, hogy jeles a diplomád, hanem azt, hogy már az egyetemi éveid alatt is kutatómunkát végzel önszorgalomból, ingyen, a szabadidődben. Ennél a munkánál fontos a kreativitás, hiszen többnyire olyan tudományos kérdéseket teszel fel és válaszolsz meg, amiket mások még nem tettek meg.

Bármilyen tudományterületet választasz, van lehetőséged külföldi ösztöndíjakra, de kint is szakmai munkát végzel, tehát nem kéjutazáról van szó.

Nem tudom, hogy hány éves vagy, de ha minden egyaránt érdekel, akkor el kell kezdeni kiválogatni, hogy mi az, ami akkor is érdekel, ha mondjuk folyamatosan sokat foglalkozol vele (tehát nem középiskolai szint)és azok közül választani. A lényeg, hogy olyat válassz, amit fanatikusan szeretsz, mert kutatónak lenni tényleg nagyon jó érzés, de kell hozzá a fanatizmus is.

Sok sikert!

2010. júl. 28. 12:04
 4/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Tengerbiológus nem szeretnék lenni, ezt Magyarországon nem lehet végezni. Meg gondolom elsősorban tengerközelben élőknek van esélyük erre a szakmára.

Én azt hiszem, bármivel tudok/tudnék fanatikusan foglalkozni. Minnél több a tudás, annál nagyobb az érdeklődés.

2010. júl. 28. 12:45
 5/11 anonim ***** válasza:
Ha igazán megbecsült kutató akarsz lenni akkor legyél orvos-biológus, gyógyszerészeti kutató, elektronikai kutató-fejlesztő mérnök, nyersanyagkutató geológus - mindegyik velejárója a nemzetközi információ- és tapasztalatcsere, tehát az évi 3-4 konferencia, tanulmányút, külföldi ösztöndíj. Ahogy előttem is írták, a legjobbnak kell lenned a szakterületeden, fanatikusnak, de legfőképpen alázatosnak a választott tudományterület iránt.
2010. júl. 28. 14:38
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm. :)

És a régészeti kutató?

2010. júl. 28. 14:44
 7/11 anonim ***** válasza:

Az legyél ami a legjobban érdekel!

De egyébként szép szakma a csillagász is:)

2010. júl. 28. 17:14
 8/11 anonim ***** válasza:

14:38-as vagyok. Őszinte leszek, elmondom mit gondolok: egy jóléti társadalomban, ahol van pénz az olyan kutatásokra is mint a régészeti, nyelvészeti, történelmi kutatások, ott jó régésznek lenni, mert az átlagember azt mondja, milyen érdekes, amivel foglalkozol, de jó, hogy bővíted a munkáddal az általános ismeretanyagot a világról, igen, fontos, hogy az adómból jusson ezekre a kutatásokra. Vagy nem tartja fontosnak, de nem zavarja. Egy nem jóléti társadalomban, mint amilyenben mi itt Magyarországon élünk, ugyanilyen kutatási ambíciókkal te csak egy álmodozó vagy, aki haljon éhen, amiért nem talált hasznosabb elfoglaltságot - én legalább is ezzel találom szembe magam. Általános érvénnyel mindenki a maga érdekeit nézi, de ha valaki a "közös vagyonból", értsd az adófizetők pénzéből a "saját fanatizmusát" akarja fenntartani, az egyből naplopó. Ugyanakkor ha a tehetségedet pl. orvosi eszközök, gyógyszerek fejlesztésére, kényelmesebb életkörülményeket teremtő technikai innovációra használod, akkor egyből hasznos tagja vagy a társadalomnak, s ezt senki nem vitatja. Az is igaz, hogy utóbbiakkal könnyebb több olyan megbízást szerezni, amiből a befolyt összeg egy részét kutatásra fordíthatod és így kitermeled a "fanatizmusod költségét".

Régészként azért is megkapod a magadét, ha pl. autópálya-építésnél a leletmentés lassítja az építkezést - egyszer jelen voltam egy beszélgetésnél egy friss régész és egy mérnök között. A mérnök érve az volt, hogy van már elég cserépdarab a múzeumokban, miért kell még azokat is kiásni, sokkal fontosabb, hogy ő végre gyorsabban érjen Nyíregyházáról Pestre... hát, ezért javasoltam inkább ezeket a szakterületeket.

2010. júl. 28. 17:41
 9/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Engem a társadalom megítélése nem érdekel, inkább az, hogy van-e még értelme régésznek tanulni, el lehet-e helyezkedni vele stb.

Szeretnék olyan munkát végezni, ami hasznos, ugyanakkor élvezni is tudom.

2010. júl. 28. 18:58
 10/11 anonim ***** válasza:
Internet kutató? Olyan még nincs :)
2010. júl. 30. 14:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!