Ha 280 a ponthatár akkor 320-al felvesznek vagy függ a többi jelentkező pontszámától?
A felsőoktatási felvételi nagyon egyszerű, éppen ezért nem értem, hogy az értelmiségi pályára vágyó, érettségizett ifjúságnak miért okoz nehézséget a feldolgozása.
Ha az adott felvételi eljárásban (évente szokott lenni legalább kettő) 280 pont a ponthatár az adott szakra és neked legalább ennyi pontod van, akkor felvettek. Feltéve, hogy egyáltalán jelentkeztél az adott szakra és nem vettek fel olyan szakra, ami a jelentkezési sorrendedben előrébb volt. Ha 320 pontod van, akkor felvettek, lehet örülni. A besorolási algoritmus ugyanis úgy működik, hogy neked ne kelljen törődnöd a többi jelentkező pontszámával, csak azzal, hogy a sajátod eléri-e a ponthatárt.
A 280 pont az csak a törvényi minimum, a tényleges ponthatár a jelentkezők pontszámától, és a felvett létszámtól függ. Ezt valamikor július második felében szokták kihirdetni, idén nem tudom, a járvány helyzet miatt lesz-e ebben változás.
De:
Gépészmérnök szakokon, a BME kivételével évek óta 280 pont környékén szokott mozogni a ponthatár, nincs túl sok jelentkező, bejutni a legkönnyebb rész. Szerintem 320 ponttal sima ügy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!