Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Egyetemeken minden év végén...

Egyetemeken minden év végén kell szakdolgozatot írni vagy csak az utolsó évben?

Figyelt kérdés
2010. júl. 27. 12:30
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
utolsó éven :) szép is lenne hogyha minden éven kéne :S:D
2010. júl. 27. 12:33
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Minden évben, az kéne még :D Csak az utolsóban. Vannak évfolyam dolgozatok, beadandók, de azok kevésbé komolyak.
2010. júl. 27. 12:33
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
vizsgaidőszak minden félév végén van, de szakdoga csak az utolsó félév végén. szerencsére:D
2010. júl. 27. 12:55
 4/7 A kérdező kommentje:

És miből áll egy szakdolgozat? Miről kell írni benne?

Mert azt tudom, hogy elég nagy terjedelemről van szó ilyenkor, de miről lehet olyan sokat írni?

Anglisztika szakra készülök, ha onnan tud tapasztalatokat mondani valaki annak örülnék, de más is nagyon érdekel.

Példákat írjatok, légyszi, hogy miket kellett írni, hogy legyen valami fogalmam róla.

2010. júl. 27. 13:05
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Be is sz@rna mindenki, ha minden éven kellene írni =).

A szakdolgozat témáját Te magad választod ki. Vagy esetleg ha nem tudsz, akkor a tanárok ajánlanak 30-40 témát, amiből tudsz választani. De vigyázz, olyanról nem lehet írni, amiről előtted valaki már írt! Nem tudom hány évnek kell eltelni, hogy újra lehessen azt a témát választani, azt hiszem 5, de nem vagyok benne biztos.

Lesz témavezetőd, egy tanár, ő lesz a belső konzulens. Olyan tanár, aki a választott témádban jártas. Magadnak meg kell szerezni egy külső konzulenst (szintén a témában jártas személy). Ha nem tudsz, tanárok biztos ajánlanak valakit, régi barátokat, csoporttársakat, valakit. Kérj majd tőlük minél több könyvet, jegyzetet! de plágiummal nagyon vigyázz!!! Minden forrást, amit felhasználtál a szakdoga elkészítéséhez, egy irodalomjegyzékben jelezned kell! Ha szó szerint idézel, akkor pontos cím, fejezet, oldalszám, stb... Amit az interneten találsz, ne mindig hidd el, sok hülyeség felkerül rá... Egymásnak ellentmondó dolgok is előfordulnak, ilyenkor kérd ki a konzulensek véleményét. Ajánlatos folyamatosan tartani velük a kapcsolatot, rendszeresen leadni az elkészült fejezeteket a szakdogából, így könnyű javítani a hibákat.

Ha kész a szakdoga, akkor ugye meg is kell védeni. Csinálhatsz powerpointot is, sokkal szemléletesebb. Az egésznek az a lényege, hogy lássák, Te csináltad, és jártas vagy e a témában, nem csak összeollóztad valahonnan. Tesznek fel kérdéseket a szakdogából, és a témával kapcsolatban is, amiről esetleg nem is írtál.

A szakdogának vannak formai kritériumai is, ezeket majd ismertetik, amikor eljutsz odáig.

Én OKJ-s képzésen írtam egy szakdogát a háttértárolókról. Rengetegszer visszadobták, mondván:

- mindent megmagyarázok, nem óvodásoknak készül

- semmit sem magyarázok meg, mindent automatikusan veszek

- E/1-ben írom, sokat hivatkozok arra, hogy "így csinálnám, úgy csinálnám, szerintem, stb" mivel nincs semmilyen végzettségem még, nem vagyok elismert professzor, ez visszatetszést válthat ki

- plágium =)

- az internet böszmeségei =)

De aztán csak sikerült valahogy =). Értékelésnél (szakdoga védés előtt) a konzulensek ajánlanak egy-egy jegyet. A szakdogára kapott jegy a két jegy átlaga volt, a belső konzulens felé kerekítve. Nálunk OKJ-n így volt. Kicsit örülök, hogy kellett már írnom egy szakdogát, így most egyetemen már nem parázok, van tapasztalatom, és nem fogok kétszer ugyanabba a hibába esni =). Vagy esetleg mégis =).

2010. júl. 27. 13:40
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a bőséges választ.

Eddig is féltem a szakdogától, de most még jobban :D Nem nagyon van idegzetem az ilyesmihez. Ilyeneknél általában falhoz vágom a könyvet...

2010. júl. 27. 15:13
 7/7 anonim ***** válasza:
Először ne témát keress, hanem témavezetőt, és vele megbeszélhetsz mindent!
2010. júl. 27. 18:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!