Hogyan legyek okos, ha nem vagyok az? Hogyan lehetnék gondolkodó ember?
A kérdésed alapján nem vagy buta. Szerintem jól fejezed ki magad, érthetően, használsz vesszőt, pontot és mondatkezdő nagy betűket. A szövegednek van eleje, közepe és vége, tehát én nem gondolnám azt, hogy nem vagy gondolkodó ember. Az más, ha tanulatlan vagy, de szerintem az sem igaz.
Én sem vagyok tanult ember, de gyerekkorom óta nagyon sokat olvasok, így lett egy hatalmas szókincsem. Az ismerősök és kollégák szerint is jól kommunikálok. Így azt gondolom, hogy az alap a rengeteg olvasás. Regény, vers, újságcikkek, bármi, ami érdekel, csak olvass. Lesz egy véleményed, és hozzá tudsz majd szólni a beszélgetésekhez.
Írtad, hogy nem tudsz okosan hozzászólni dolgokhoz. Ez gyakorlás kérdése, valószínűleg az is közrejátszik, hogy félsz, hogy valami helytelent mondasz. Ezeket a gátlásokat lépésről lépésre el kell engedni. Próbálkozz először apróbb dolgokkal és hidd el egyre jobban belejössz majd. Például olvass el előre valamilyen érdekes cikket és meséld el másoknak. Ekkor valamilyen szinten lépéselőnyben vagy, hiszen utána tudsz nézni a témának, így könnyebb értelmes beszélgetésben részt venni.
Sok sikert, az első lépésen, a felismerésen már túl vagy :)
Dehogynem vagy okos, agyonvágták a szüleid az önbizalmadat, te meg elhitted nekik, és most már nincs is rájuk szükség ahhoz, hogy ezt beleverd a saját fejedbe! Ha lebénul az agyad, az kizárólag az önbizalomhiánytól van. A verselemzés egy baromság, és semmilyen kisebbrendűséget nem jelent, ha valaki nem tud rizsázni egy avítt irodalmi műről, amihez semmi köze. A kedvenc könyvedről nyilvánvalóan tudsz beszélni. A matematikai készség csak keveseknek adatik meg, és ez nem jelenti azt, hogy az összes többi ember buta.
Gyakorold a beszélgetést, szólj hozzá bármihez, nem kell feltalálnod a spanyolviaszt. Nyilván van a dolgokról véleményed, hát mondjad. És hallgass meg másokat, főleg akiket okosnak tartasz, mert az ő véleményük gondolkodásra késztet, valami meg is marad belőle, és abból kiindulva meg tudod formálni a sajátodat. Olvass újságokat, de vigyázz, hogy ne politikailag szélsőségesen elfogult propagandát, illetve könyveket az általad érdekesnek tartott témákról. Majd mikor már lehet, járj múzeumba. És én most a saját politikai preferenciámat fogom feltárni előtted, de én a Klubrádióból tájékozódom (csak Bp-en vagy online), különös tekintettel annak reggeli műsorából, ott mindig sok szakértőt hívnak, akik megvilágítják az eseményeket olyan oldalról, amit magunktól nem ismernénk. Minél többet hallgatsz okos, tájékozott embereket, annál könnyebben fog forogni az agyad a saját véleményed kialakítására.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!