Mérnökhallgató vagyok, és nem értek a szakmámhoz. Mit tegyek?
Sziasztok!
Jó esetben 1 év múlva végezni fogok az egyetemmel...
Egyszerűen (szerintem) nem értek semmit a szakmához.
Fontos tudni, hogy gimnáziumból jövök, tehát fingom sem volt semmiről gólyaként, szinte minden új volt nekem...
Mind a mai napig hátrányban vagyok a volt szakgimisekkel szemben.
Szakmai gyakorlaton még nem voltam.
Mit tegyek?
Van igazság abban is, amit a rokonaid mondanak. Aki a régi szakközépből vagy technikumból ment felsőoktatásba, annak már van egy gyakorlati tudása, amire lehet építeni. Pl. ha a gépész szakmát nézzük (nekem erre van rálátásom) egyértelműen látjuk, hogy akinek középfokú szakképzettsége van, annak gyakorlati tudása is. Ismeri a szerszámgépeket, a gyártástervezés alapjait, és ha egy HSS csigafúrót kell megélezni bakköszörűn, az is megy. Tény, aki gimiből megy kezdőként még azt sem tudja mi fán terem az esztergagép vagy a CNC technológia. Ez ismét egy példa arra, hogy egyéntől is sokminden függ. Napjainkban számos egyetemeken működnek szakosztályok, és a naív gimnazista is betekinthet ezáltal a gyakorlati ismeretekbe.
Továbbra is tehát azt mondom, ha kellően elhivatott a hallgató, vágyik a tudásra és a gyakorlatra is, bizonyára meg fogja találni a helyét. Még a gimnazisták is, hiszen pl. szakosztály, TDK, ill. egyéb munkagyakorlatok útján beletanul a szakmába. A legrosszabb az, ha valaki nem nyitott semmire, és nem csinált semmi plusz dolgot a felsőoktatás mellett, hanem csak úgy elvolt vagy átbukdácsolt. Léteznek ilyenek, le is államvizsgáznak, de többnyire be is érik a továbbiakban kulimunkákkal.
Egyébként gondolkodtam gépész msc-n, érdekelne is, de érdemes akkor így belevágni szerinted? Hogy semmi alapképzettségem nincs...
Egy kicsit néha azért bánt a dolog, hogy iszonyú hátrányban vagyok, mert 14 éves koromban még nem tudtam, hogy milyen szakma érdekelne...
16 éves koromban, tizedikesen döntöttem: vagy villamos, vagy gépész.
Az előbbire vettek fel. Egyáltalán nem bántam meg, és még mindig érdekel a gépészet is, csak hát egyáltalán nem értek egyikhez sem... xd
MSC-re érdemes menned mindenképp, ha megvan a motiváció és az érdeklődés. Most ugye az eddigi "beragadt" diplomákat is ki fogják adni, ez nehezítő tényező lehet.
Ezért MSC alatt menj mindenképp gyakornoki állásra is, vagy csinálj TDK-t, jelentkezz szakosztályba, vagy bármi ilyesmi, ahol ipari tapasztalatot szerezhetsz. A lehetőségeket ki kell használni. Az MSC talán egy kicsit könnyebb a villamos és gépész oldalon, mivel sok ismétlés is van. Ez lehetőséget ad, hogy mellette dolgozz akár részmunkaidőben a bsc-s diplomáddal. A lényeg, hogy az egyetemi tanulmányokon túl valami pluszt is csinálj, amiből szakmai tapasztalatot meríthetsz.
Sziasztok, azóta találtam egy gyakorlati helyet, végülis azóta a lőtéri kutyát nem érdekelte, hogy pl tudom-e az N-JFET karakterisztikáit, vagy egy áramkört belőle építeni, szóval ez pozitív :D
Tényleg teljesen más a munka, mint az egyetem egyébként. Így fél év után is köszönöm a biztatást mégegyszer :D
Na ez szívmelengető:)
Örülök, hogy van aki visszajön megosztani a pozitív/negatív történéseket.
Most olvasom amit írsz:)
Én BSC gépészre járok, viszont engem annyira nem mozgatott meg a dolog. Értsd ezalatt, hogy rengeteg gyártásos tárgy van és sok menedzseres amiket én a világ életemben nem szerettem.
Ha érdekel, akkor szerintem megtudod csinálni, de egy villamosmérnöki talán izgalmasabbnak hangzik nekem gépészként mint a saját tárgyaim, vagy akár az infó.
Amúgy igen, elég sok helyről hallani, hogy az egyetemi képzés manapság nem sok lófüttyöt tesz hozzá a dolgokhoz. Igazából ahova papír kell, oda fontos, megtanulni meg úgyis ott fogod.
Én is eléggé kiégve érzem magam. Egy ideig gondolkodtam msc-ben, de most megint egyre inkább elengedősnek tűnik a dolog... hát igen, ilyen ez a zh időszak, meg vizsgaidőszak.
Eleve az autóimádatom miatt gondolkodtam msc-n, mert ugye az okj-t meg szétbarmolták...
Hát, a tapasztalataim azt mutatják, hogy ~2010-ig viszonylag sok járművet lehet otthon is javítani, ha van megfelelő szerszám, meg internet, szóval... :D
Na mindegy, nagyon eltértem a témától. Kiégtem egy kicsit, és alig várom, hogy kicsit letehessem végre a lantot. Csak éljem túl a következő 2-3 hetet... xD
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!