Felvételi a felsőoktatásba, hogy is van ez? Komolyan úgy ahogy értem?
Kétféle pontszámítási módszerről olvasok. Ezek közül arról kérdeznék, ami az "érettségi pontok kettőzése" nevet viseli:
Itt elvileg csak kettő darab érettségi tárgy százalékos eredményét dupplázzák meg és így lehet meg a max 400pont és persze ehhez még jönnek hozzá az esetleges többletpontok (max. 80). Annyi tartozik még hozzá, hogy azt a két tárgyat számolják, ami az adott szakra felvételi követelmény.
Az én esetem: ELTE TTK Kémia BSc-re a kettő természettudományos tárgyból kell érettésgi eremény (ez a matek sőt az informatika is lehet). Nekem négy ilyen érettségim lesz (kémia-emelt, fizika, matek, info-már most megvan). Tehát ezekből a két legkedvezőbbet kiválasztom és már kész is? Ennyi? Hogy hogyan sikerült a többi érettségi vagy mi van a kimeneti bizonyítványomban nem érdekel senkit? Tehát, ha nem érdekel és csak a felvételire (bejutásra) akarok koncentrálni, akkor elég két tárgyra rendesen tanulnom, a többiből meg max nem megbukni?
(Persze nem célom egy szar vég és érettségi bizonyítványt szerezni, de az alap tézisem igaz?)
Szia!
Engem épp most vettek fel ELTE TTK Kémia BSC-re. Nekem egy 97%-os kémia érettségi és egy 80%-os matek bőven elég volt hozzá.
A pontszámítási rendszer úgy megy, ahogy leírtad. Senkit sem érdekel a bizonyítványod, az, hogy hogyan teljesítettél 4 évig a gimiben.
Ja és csak egy tipp: Az idei 319 pontos ponthatárra és a tavalyi 285 pontosra alaporva szerintem nem éri meg emelt kémiát írni, sokkal több tanulás kell hozzá és teljesen fölösleges, helyette írj egy jobb középsztintű érettségit(:
nem éri meg emelt kémiát írni, sokkal több tanulás kell hozzá és teljesen fölösleges
a felvételihez tényleg felesleges, viszont utána nagyon jól jársz vele, mert csomó dolgot megtanulsz egy emelt kémiára, így nagyon nagy hasznod lesz belőle az egyetemen.
Jah és még annyit (bár lehet tudod, csak leírom, biztos, ami biztos alapon:D), hogy a kémia emeltért csak akkor jár a +40 pont, ha azt számolják.
(Pl ha a matekot és az infót duplázod, akkor a kémia emeltért nem kapsz +40 pontot!)
Köszönöm a válaszokat, hasznos volt mind!
Tudom, hogy nem feltétlenül éri meg emelt kémiát írni, de én akkor is azt szeretnék, többek között az egyik előző hozzászólás miatt.
ajánlanám esetleg a harmadik utat :D
Faktos leszel kémiából, ugyanúgy tanulsz mintha emelt szintre mennél, aztán 12. félévkor meglátod, hogy hogy állsz (akkor kell jelentkezni érettségire)
Ha úgy érzed 80% fölé simán megírnád az emeltet akkor gyerünk, ha nem akkor irány a középszint. A tudásod meglesz, hiszen elvileg végig rendesen tanultál fakton, így lesz sok pontod, és felkészültséged is egyetemre.
Én matekból így csináltam. Fakton megtanultam minden "sz*rt" :D aztán kisujjból összehoztam egy 100%-os középszintűt. Az egyetemen meg majd hasznát veszem az emelt szintes anyagnak.
Igen, az emelt felkészülés az alap (de nem fakton).
Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!