Ki kap szociális ösztöndíjat?
Tudom, tudom... Rengeteg dokumentáció van róla különféle egyetemeken.
Ismerősöm szerint én is kaphatnék támogatást, mivel hogy a szüleim elváltak. Nem tudom, hogy számít-e bármit, de mindketten minimálbéresek.
A szociális ösztöndíj lényege az, hogy anyagi támogatásban részesítse azokat a hallgatókat, akik magukon kívül álló okok miatt anyagi nehézséggel küzdenek, és ez gátolná őket a továbbtanulásban.
Azt, hogy milyen szempontokat vesz figyelembe az adott iskola intézményfüggő, azonban általában 20-30 szempont figyelembe van véve. Ilyen pl.:
- Fogyatékosság
- Család keresete
- Egészségi állapotok (gyógyászati kiadások mértéke)
- Családi állapot (pl. szülők elváltak)
- Lakhelytől való távolság (utazási költség)
- Állandó kiadások (pl. közös költség, rezsiköltségek)
- Stb.
Az elbírálás pontrendszer alapján működik, ugyanis általában adott keret áll rendelkezésre a szociális támogatáshoz. Így ha adott évben sok rászoruló pályázik, valamiképp priorizálni szükséges.
Én kapok. Alacsony jövedelmű nyugdíjas édesanyámmal, aki tartós beteg, lakok egy lakásban, úgy hogy félárva vagyok.
Az hogy elváltak a szüleid, abszolút nem jogosít fel arra hogy kapj.
Főként az egy főre eső jövedelem az ami számít.
Igen, főleg egy főre jutó jövedelem számít. De ha esetleg azért 0 pontot kapsz vagy mínuszt. Akkor is még szedhetsz össze a lakhatásból (pl koli, albérlet , saját lakás stb), ha van esetleg kisebb tesód, suli-lakhely távolság, és még rengeteg szempont van.
20 ponttól a legtöbb egyetemen már megadják :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!