Minden államilag támogatott egyetemi képzésen van automatikus ösztöndíj?
FOSZKos képzésen vagyok.
Egy alapképzéses ismerősöm azt mondta, hogy az, aki államin van, autómatikusan kap ösztöndíjat, azaz átlag alapján számított összeget. A Tanulmányi ösztöndíj, amire páylzáni leeht, ezen felül van.
Ez hülyeség, igaz?
Tudotammal azért senki sem kap pénzt, mert államin tanul, csak az, akinek az átlaga eléri a pl 4,5-öt és ő pályázhat.
Foszkon pedig pláne nincs. Ha lenne, akkor én is kaptam volna, de nyilván nincs.
Nem hiszi el.
Ő tudja rosszul, igaz?

Szerintem sincs így.
Aki állami ösztöndíjas az csak akkor kap tanulmányi ösztöndíjat, ha eléri azt a bizonyos átlagot. Mondjuk erre külön pályázatot beadni nem kell (szte-n legalábbis, tudtommal), hanem mindenkinek az átlagát automatikusan nézi a rendszer. Ha jól tanulsz, jön a pénz.

"Tanulmányi ösztöndíjban való részesülés érdekében kérelem benyújtására nincs szükség. Minden olyan hallgató tanulmányi ösztöndíjban részesül, aki a 89. § (15) bekezdésében meghatározottak szerint az ösztöndíjra jogosult, és az utolsó aktív félévének korrigált kreditindexe eléri az
ösztöndíj folyósításához szükséges, a HTJB döntésével meghatározott minimális kreditindexet."
És azt hol tudom megnézni, hogy mennyi a jelenleg meghatározott minimális kreditindex ?

Hát pedig én automatikusan kapok, eskü nem pályáztam semmit, szociálisra nem lennék jogosult, a tanulmányit meg autómatikusan nézik, 3.5-ös kreditindex felett jár. Ja és államin vagyok. Az a szabály, hogy a hallgatók fele kell, hogy ösztöndíjat kapjon az adott karon, a kreditindex alapján HHCS-kbe (homogén hallgatói csoportokba) sorolnak.
Szerintem ez egyetemenként változik, de még karonként is. Amit én írtam az BME-re vonatkozik
Köszi mindenkinek a válaszokat.
Megtaláltam közben nagy nehezen nálunk is, hogy hogy van.
Van külön Tanulmányi és Kielmelt Tanulmányi.
Az első meghatározott ösztöndíjsávok alapján jár a hallgatók 50%-ának, a másikra pedig 4,4-es elért átlag felett lehet pályázni.

Úgy van ahogy az utolsó írja a legtöbb helyen, a hallgatók fele szokott kapni illetve van egy minimum átlag. Nem kell semmit csinálni csak utalják. Ez a tanulmányi ösztöndíj.
Igazából azt is szokták állami ösztöndíjnak nevezni, amivel az állam támogatja a képzést. Tehát azzal hogy nem önköltséges szakon vagy, azzal állami ösztöndíjjal tanulsz. Ez pedig nyilván mindenkinek jár alanyi jogon aki elérte a ponthatárt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!