Emelt angolon az olvasott szöveg értés résznél milyen taktikát alkalmaztok?
Szerintem:
(1) szövegolvasás, hogy képed legyen a szövegről. Az sem baj, ha minél többet memorizálsz belőle (annál gyorsabb és hatékonyabb lehetsz a feladat megoldásában. Mondjuk ez nem mindenkinél lehet működőképes).
(2) kérdésolvasás, hogy képed legyen a kérdezett részletekről
(3) szövegolvasás+jegyzetelés a kérdezett részletek kontextusában
(4) válasz-kidolgozás, de odafigyelve a csalafinta csapdalehetőségekre. Emlékszem volt egy kolléganőm, kenterbevert engem angolból, de egyszer mindkettőnknek kellett ilyen feladatot csinálni. Ő beleesett az egyik értelmezési csapdába, én meg azért nem (és lett e feladatnál több pontom), mert gyenge angolom miatt nagyon koncentráltan odafigyeltem minden részletre.
Hmm.
Hát én egy csomó mindent nem tudtam erendendően ezzel kapcsolatban, nyelvvizsgán soha nem jegyzeteltem a szövegből se B2-n se C1-en, de az emelten nagyon sok becsapós kérdés szerepel ami összezavaró. Ezért ez a taktikám:
-Elolvasni a szöveget
-Elolvasni a kérdéseket
-Aláhúzni a releváns infot a szövegen belül ami a kérdésre vonatkozik
-Átolvasni a releváns infot
-Az alapján válaszolni
- Szerintem van amikor nem elég aláhúzásba tömöríteni a dolgot. Én sem bő lére eresztett jegyzetelésre gondoltam, hanem tömör ám teljes infó leírására egy-egy kritikus pontnál.
- Csábító először a kérdésekre fókuszálni (kisebb erőforrás-igény, kevesebb idő után lehet elkezdeni válaszolni a hatékonyság jegyében), de elég lehet egy rossz pillanat és beleszaladhat a késbe az ember (felesleges iterációs körök formájában esetleg).
- Nekem azért szimpi a kezdeti szövegolvasás mert hosszabb lefutási idő idő alatt lenyugtat és a kérdések olvasásánál már egy-egy csapdára is asszociálva erősödhet a jóérzés a megoldás irányába. Én tehát többcélú 'befektetésként' gondolok a szövegolvasásra (feltételezve a jó időbeosztást).
- De amúgy ezektől az apró eltérésektől színes a világ.
Hova tudok jegyzetelni?
Adnak külön lapot vagy azt hogyan lehet kérni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!