Mi a különbség a vegyész, vegyésztechnikus, vegyészmérnök között?
- Vegyész: kémiával professzionálisan foglalkozó személy (jellemzően iparban). Ahol a professzionalizmus azt jelenti, hogy van/volt életének szakasza, amikor ez volt a foglalkozása.
- Vegyésztechnikus: vegyész szakközépiskolában vagy ma már szakgimnáziumban, 4 év+érettségi után további +1 évet még tanul és vegyésztechnikus lesz. Több mint középfokú, de kevesebb mint felsőfokú képesítése lesz.
- Vegyészmérnök 5 év egyetemi oktatás után: szakdolgozat-védés+államvizsga (+megfelelő nyelvvizsgák után) kaphat egyetemi diplomát, jellemzően műegyetemeken. Angol terminológiában Msc-diplomát.
Téma teljessége érdekében további lehetőségek:
- Főiskolai szintű (angolban Bsc-) vegyészképzés is lehetséges, 3 évben, alapszak elvégzésével. Ennek az értelme, hogy Msc-képest kevesebb idő után ad felsőfokú papírt, de hozzá képest nem ad plusz értéket értelemszerűen.
- Msc után sem kell feltétlen megálljon a kémia tanulás+címszerzés, jöhet a PhD-fokozat, habilitált nagydoktori, MTA külső tagság, MTA rendes tagság, Nobel-díj, MTA-elnökség vagy éppen professzor emeritusi cím.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!