Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Anglisztika szak vs. Angoltanár?

Anglisztika szak vs. Angoltanár?

Figyelt kérdés

Egy Anglisztika szakon végzett embernek vagy egy angoltanárnak (BA tanári, nem mesterdiplomás) kéne -e jobban tudnia a nyelvet? Melyik képesítés adhat többet?

Köszönöm.

2020. jan. 11. 19:32
 1/4 anonim ***** válasza:
89%

Másról szól a két szak. Nyilván vannak átfedések a két képzésben (pl. ugyanúgy B2 angol a felvételi követelmény, nálunk az első évben közösek a nyelvfejlesztő órák is, mindenkinek kell ugyanúgy alapvizsgáznia), de a tanárisok alapvetően kevesebb angolos tárgyat végeznek, mint az alapszakosok. Nekik emellett ott van a másik szakjuk is és a pedagógiás órák. Alapszakon pedig nyilván erre van építve az egész, nyelvészet, irodalom és kultúra, ezekhez van választható specializációk. Szóval az anglisztika ezek a területeken mélyebb tudást ad, sokkal több szakos tárggyal. Míg a tanári egy tanári, tehát tanári tevékenységre készít fel. Viszont nyelvtudásban nem mondanám, hogy van nagy különbség, főleg, hogy nem is erről szól a szak, egyik sem nyelvtanfolyam.

Amúgy nincsen olyan, hogy “BA tanári”, a tanári képzés osztatlan mesterképzés.

2020. jan. 11. 19:46
 2/4 A kérdező kommentje:
Ja igen, arra gondoltam, de régen még volt Angoltanár MA... Legalábbis ha jól emlékszem, lehet hogy tévedek.
2020. jan. 11. 20:01
 3/4 anonim ***** válasza:
95%
Régen volt, már nincs. A pedagógushiány miatt néhány esetben elfogadják ha az alapszakod mellé csinálsz egy 2 éves pedagógia szakot, de ez már nem túl hivatalos.
2020. jan. 12. 09:10
 4/4 anonim ***** válasza:
Én úgy tudom, hogy csak olyan volt/van, hogy a BA után el kellett menni az MA-ra, majd utána lehetett megcsinálni egy két féléves tanári felkészítő MA-t is. Hogy ez még mindig így működik-e azt nem tudom... Valahol van angol nyelvtanár MA is, pl. az ELTE-n, de ez hivatalosan nem hatalmaz fel a közoktatásban való munkavégzésre, ott csak az osztatlan tanárképzésben szerzett végzettség játszik. Az más kérdés, hogy hová kit vesznek fel, mennyire tudnak válogatni, mekkora hiány van stb.
2020. jan. 12. 12:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!