Ésszel vagy szívvel választottatok pályát?
Továbbtanulás előtt állok. Több elképzelésem is van, de alapvetően két csoportra oszthatóak:
-jól fizetett, megbecsült, száraz, unalmas szakok sok álláslehetőséggel (mérnöki, gazdasági, informatikai)
-érdekes, izgalmas, kreatív, lenézett, alulfizetett szakok kétséges elhelyezkedéssel (bölcsész, művész, társadalomtudományi)
A kérdés azokhoz szól, akik voltak ilyen dilemmában. Melyik opciót választottátok? Utólag hogy látjátok, érdemes volt?
Eszerint humán beállítottságú vagy.
Most és a jövőben egyre inkább a magas minőség hoz előremenetelt és pénzt. Nyilván nem egyformán, a természettudományos és műszaki területen is hullámzó a keresletnek és a divatnak megfelelően. Azonban a gyenge képességet sehol nem fizetik meg, sokszor nem is alkalmazzák.
Az ésszel választás elengedhetetlen, de nem kizárólagos. Ha sok pénzt akarok, kiválaszthatom a legfizetősebb, egyébként utált területet, emiatt soha nem is fogom annyira megtanulni és megérteni, hogy az elsők között lehessek. Inkább az utolsók között. És nem fogok annyit keresni, mint egy humán beállítottságú profi.
Mellesleg: ma a legmegfizetettebb szakmák egyike a jog. Ami humán beállítottságot igényel. Nem lenézett, sőt. Igaz, nagy ott a harc, tehát csak a legjobbak tudnak kaszálni. De ők nagyon.
Először ésszel, aztán szakot váltottam a szívem szerintire.
DE! Azért ne légy önmagad ellensége: egy bölcsész "csak úgy" simán, nem sok jóval kecsegtet. Legyen konkrétabb, használhatóbb ötleted!
Ésszel és szívvel is.
Villamosmérnök BSC-re mentem (az ésszel választott), mert a mai világban ez hasznos tudást ad, minden az elektronikák körül forog. Megy a tanulás, a tananyag meg érdekel..
Szívvel meg járműmérnök msc-re megyek (ha lesz bsc után bennem szufla és felvesznek). Járműelektronikában gondolkodom konkrétan, illetve az elektromos autók előretörésével a hajtások érdekelnek még.
F
Szivvel összö gyüjtöttem egy csoportott majd ebből ésszel választóttam.
Mindkét területen van rengeteg unalmas és izgalmas munka.
Először szívvel. Éhenhalós volt, kiégtem. ~10 év
Másodszor szívvel. Éppen nem éhenhalós, nem vártam meg míg kiégek, kiléptem. ~6 év
Harmadszorra ésszel választottam (informatika). Tanulmányaim alatt lett vele munkám, 2 év után jobban fizet, mint az első kettő összeadva, és szabadidőmben hallgatok a szívemre. Mert hogy az is lett...szabadidőm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!