Mikroökonómiai kérdés, fogyasztó optimális választása. Kérdés: Optimális e a választása?
Peti jövedelme 50 euró, amelyet CD-re és forró csokira költ. CD 10 euró/db forró csoki 2 euró/csésze.
Peti 4 CD-t és 5 forró csokit akar vásárolni, ebben az esetben a helyettesítési határrátája 1 lenne, vagyis 1 forró csokit lenne hajlandó 1 CD-ért cserébe feláldozni.
Az biztos hogy ha a szükséges feltételt nézzük optimális mert elkölti minden pénzét. Viszont az elégséges feltételnek, hogy a hattárátája megegyezzen a piacéval nem felel meg. Elég ha az egyiknek megfelel, vagy mindkettőnek meg kell hogy feleljen?
Ugye a jövedelem elköltése nem akkor lesz optimális, ha minden pénzét elkölti. Ha megnézed a költségvetési egyenest, akkor annak mentén is csupa olyan termékkombináció található, amelyek megvásárlása mellett a fogyasztó az összes jövedelmét elkölti.
Optimumból pedig - elnevezéséből eredően - jobb esetben csupán egy van.
Ezt mondjuk kevésbé tudom értelmezni: "Viszont az elégséges feltételnek, hogy a hattárátája megegyezzen a piacéval nem felel meg."
Fogyasztói keresletről illetve hasznosságérzetről beszélünk, így itt igazából a piaci szempont nem meghatározó.
Köszönöm a gyors választ.
Én sem igazán értem, ennyit mondott a tanár, hogy ahhoz hogy optimális legyen egy döntés ennek a két feltételnek kell megvalósulnia.
Nem ábrásítottuk, de én ugyan lerajzoltam hátha és rajta van ez a pont a költségvetési egyenesen, szóval optimális(nak kellene lennie).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!