Ha középiskolában tanulok FSZ-t tehát felsőfokú szakképzést, akkor nem mennek az állami féléveim?
"(2) Egy személy tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat államilag támogatott képzésben (a továbbiakban: támogatási idő), beleértve a felsőfokú szakképzést is."
Szia!
Már volt ehhez hasonló kérdés korábban, oda is írtam választ. :) A lényeg: teljesen jól mondta az igazgató. Felsőfokú szakképzést végezhetsz egyetemen/főiskolán, ott mennek a félévek, nem kapnak a szülők családi pótlékot, de esetleg kaphatsz (intézményfüggő) ösztöndíjat, valamint hallgatói jogviszonyod lesz (kék diákigazolvány). Ha középiskolában végzed a felsőfokú szakképzést nem fogynak a féléveid, szülők kapnak családi pótlékot utánad (20 éves korig ha jól emlékszem), tanulói jogviszonyod lesz, tehát újból azt a csodás rózsaszínes diákigazolványt fogod kapni. :)
Ezt onnan tudom, mert én szakközépiskolában tanultam felsőfokú szakképzésen, és nem bántam meg. Most egyetemen tanulok, ha mesterképzésre akarok menni, azt is végezhetem államin. Egyetlen hátránya a szakközépiskolának annyi volt, hogy kötelező volt minden órára bejárni, és 8-kor kezdődtek az órák - több, mint másfél órát utaztam be a suliba Bp-n belül.. -, míg egy felsőoktatási intézményben pl. az előadásokra nem kötelező bejárni, magad el tudod dönteni, hogy érdemes-e.
Ja igen, még valami: azok a szakközépiskolák, amelyek felsőfokú szakképzést indítanak összeköttetésben állnak egy vagy több felsőoktatási intézménnyel, úgymond azok felelősek a felsőfokú szakképzésért.
Szia!
Amikor elkezdtem tanulni a felsőfokú szakképzésen, akkor még nálunk egy előző OKJ-s rendszer volt, 2008-tól kicsit másképp mennek a dolgok, nem tudom, a bizonyítvánnyal hogy van ez.
Én egy hasonló bizonyítványt kaptam, mint az érettségi, csak kisebb (kék színű). Ebben benne vannak a személyes adatok, a suli neve, a szakmai elméleti és a szakmai gyakorlati vizsga osztályzata, a szakma neve és száma, valamint az, hogy melyik főiskolával történő megállapodás alapján indult el a képzés. Most nézem, hogy két pecsét is van benne, egy a szakközépiskolától, egy a főiskolától. A kreditekről én egy europass bizonyítványt kaptam, magyarul és angolul, bár nem emlékszem, hogy minden tárgy benne van-e, vagy csak a fő tantárgyak.
Onnan tudom, hogy nem fogytak a féléveim, hogy az indexem (már alapképzésen) erre vonatkozó részébe nincsenek korábbi felsőfokú tanulmányok (hallgatói jogviszonyos) bevezetve, ráadásul a felvételinél se számolták elhasznált félévként a négy féléves OKJ-t. Meg a kétfajta rendszer teljesen más, egyszerűen, mivel nem volt hallgatói jogviszonyom, így nem is fogyhattak a hallgatói jogviszonyos államis féléveim.
Az elvégzett kreditjeimet elvileg bárhol be kell számítaniuk, ha 75%-ban megegyezik a tananyag. A plusz 30 pontot is megkaptam mindenhol a képzésért (persze, azon a területen, amelybe a szakképzés tartozik). Nálunk az volt, hogy bizonyos mennyiségű kreditet (vagy 40 vagy 60, már nem emlékszem) azon a főiskolán, amellyel összeköttetésben álltunk elismertetések nélkül automatikusan beszámítottak volna, ha ott tanulunk tovább (de lehet, hogy szakonként változó az elfogadtatható kreditek száma, az egyik szakon volt biztos a 40 vagy 60 kredit).
Van még egy mód, ahogy megnézheted az elhasznált féléveid számát: elvileg az ügyfélkapun keresztül van ilyen opció, bár én nem találtam meg. :)
Igen, nem működik a rendszer...
Köszönöm a kimerítő válaszod, egyébként nekünk azt mondták, hogy akkor fogynak a félévek tanulói jogviszonyban is, ha közös a képzés, és a fősuli pecsétje is benne van, ezt hozzáértő is megerősítette, úgyhogy nekem ezért magas, de ezek szerint mindenki máshogy tudja.:S
Bár az is lehet, hogy 2008 óta változott. Más meg azt mondja, hogy tanulóinál nem lehet az, hogy fogy, szóval tényleg kicsit fura.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!