Melyik egyetemre menjek, ha épületgépészetet akarok tanulni?
Szervusz!
BSc-n három helyen tanulhatod a gépészmérnöki szakot épületgépész specializációval/szakiránnyal. Budapesten a BME-GPK, Debreceni Egyetemen a DE-MK, Pécsett a PTE-MIK. Én utóbbin tanultam, a Debrecenivel van egy szintben, régebben főiskola volt, gyakorlatias az oktatás és a tanárok is jók. A BME nehezebb és elméletibb.
Mesterképzésnél (MSc) csak a BME-n van Épületgépész- és eljárástechnikai gépészmérnök szak, hivatalosan ott van ilyen MSc., viszont a Debreceni Egyetemen és a Szent István Egyetemen (Gödöllőn) van Létesítménymérnöki képzés ahol van épületgépész szakirány de csak az választhatja ezt akinek az alap BSc diplomája is ezen szakirányon alapul. A SZIE-t nem ajánlom, tényleg csak akkor ha a papír kell, most végeztem ott, de inkább ne, fel nem ér a BSc-s tudással...
Még kiegészítésként írnék annyit, hogy a BME-n két alapszak is kapcsolódik az épületgépészethez. Az egyik a gépészmérnöki szak épületgépész specializációja, a másik pedig az energetikai mérnök alapszak épületenergetika specializációja. Mindkettőről egyenes átjárás van az épületgépész mesterszakra.
Mivel mindkettő specializáció, számítanod kell rá, hogy mindkét esetben tanulni fogsz alapozó, általános, közös tárgyakat, amiknek az épületgépészethez nincs sok köze. A gépész szak esetén ezek a tipikus gépész tárgyak (pl. mechanika), az energetika szakon viszont még kevésbé ehhez tartozók, mint pl. atomenergetika, villamosságtan. Ezt a tág területet viszont kompenzálja, hogy az energetika szakon kevesebben vannak, és általánosságban elhivatottabbak a hallgatók, mint a gépész szakon, ahová rengetegen járnak, nagyon nagy a szórás, személytelenebb az oktatás és a szak.
En pl ket BME epuletgepesz bsc-t vegzett embertol hallottam, hogy a BME-n az a legrosszabb szakirany a szinvonalat tekintve, oda azok mennek akiket egyik szakiranyra sem vettek fel vagy a csaladban mar epuletgepeszek tagok. A mesterkepzest meg megint szidjak + nehez is.
Nem azt mondom, hogy nem jo en csak a kollegaktol ezt hallottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!