Elsőéves egyetemista és fogalma sincs, hogy hogyan tovább?
A kérdésem egészen rövid. Felvételt nyertem a SZTE-re és már mától lehet jelentkezni különböző kurzosokra és tárgyakat felvenni ( a kettő között nem tudom mi a különbség ) de nekem fogalmam sincs, hogy mit vegyek fel és mennyit
Láttam mintatervet a Neptunon de nem sokat segített...
Valaki aki jártas ebben kérem segítsen mert kétségbe vagyok esve...
Először is az úgynevezett tantervi hálóra van szükséged, abban le van írva, hogy milyen tárgyakat kell elvégezned, mi mire épül, mik a szabadon választható tárgyak (ez azt jelenti, hogy például megadnak 8 tárgyat, amiből neked 4-et el kell végezned, de te döntöd el "szabadon", hogy melyik négyet szeretnéd), és ez alapján felveszed a tárgyakat/kurzusokat.
A tárgy és a kurzus kb. olyan viszonyban áll egymással, mint például a matematika és a geometria; a tárgy az, amit el kell végezned, de maga a tárgy több részből is állhat (előadás, gyakorlat, laborgyakorlat, stb.), és ha ezeket mind elvégezted, akkor teljesítetted a tárgyat.
Azt hol találom, hogy nekem, mint elsőévesnek milyen tárgyakat kell elvégezni? A neptunban a mintaterv nem írja, hogy mi az ajánlott félév csak fel vannak sorolva a tárgyak.
Illetve honnan tudhatom meg, hogy mennyi tárgyat kell felvennem, hogy sikeres legyen a félév?
Annyi tárgyat veszel fel, amennyit tudsz/akarsz, de a kötelezőket érdemes annak érdekében, hogy ne csússz (vagyis be tudd fejezni a képzést pont annyi idő alatt, amennyit egyébként is rá kellene szánnod).
Nem tudom, hogy tudod-e, de ha buksz egy tárgyat, akkor nem bukod az összes többit is, mint ahogyan az általános iskolában ha megbuktál egy tárgyból, akkor az egészet újra kellett járni, itt csak azt a tárgyat kell majd újra felvenned. Érdemes viszont megjegyezni, hogy általában a tárgyak mindig ugyanabban a félévben indulnak, tehát az őszi szemeszterben induló tárgyak csak a következő őszi szemeszterben érhetőek el, tehát ha nem sikerül a tárgy, akkor egy évet kell rá várnod, hogy lehetőséged legyen elvégezni. Emiatt szoktak csúszni emberek.
Szia! Én is elsős leszek az SZTE-n!
Először is: a rangsoros tárgyfelvétel 19-én, reggel 6 órától kezdődik, ami holnap van. :) Többen aggódunk amiatt, hogy a "tárgyfelvétel" fül alatt nem látjuk még azokat a kötelező tárgyakat, amiket elvileg holnaptól 24-ig lehet felvenni. Izgatottan várom, hogy holnapra felkerülnek-e :D
Másodszor: nyitogasd le a füleket a neptunban a "Mintatanterv" menüpontnál, mert elvileg ott látnod kellene, hogy melyik tantárgyat melyik félévre ajánlott felvenni. :) Ha van gondod, kérdésed, akkor írj nyugodtan itt privátban (írd meg a neved és bejelöllek facebookon), és kiszenvedjük a dolgot. :D
Bár nemSZTE, de szerintem a Neptun ugyanaz...
Ha a tárgyak fülre mész, akkor a tárgyfelvételnél jelölöd, hogy mintatanterv tárgyai, majd félév szerint rendezed sorba, így tuti nem marad ki első féléves.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!