Orvosi egyetemen hogy van beosztva az anatómia tanulás?
Hány félév van, miket tanulnak adott félévekben (Pl első félév csak a csontrendszer vagy az izmok is)?
Diagnosztikai analitikán vagyok, ott mennyivel könnyebb mint az áok-on?
Köszi előre is!
Egy kicsit máshogy van egyetemenként, pontosan csak a debreceniről tudok nyilatkozni. Ott 2 félév anatómia van, 1 félév neurobiosz, azon belül van a neuroanat. Első év második félévében kezdik, először jön a felső végtag, alsó végtag és koponya. Tehát nincs külön szedve, hogy akkor csontrendszer, izomrendszer, hanem régiónként elindulunk a csontoktól, aztán jöhetnek az izmok, szalagok, erek, idegek stb. Következő félévben fej-nyak, mellkas, hasüreg és jöhet a szigorlat. Majd kövi félév az agy, gerincvelő, meg ami még a neuroba belefér.
Szerintem a te szakodon jóval könyebb lesz az anat. Ott se lesz könnyű, de nem fognak szóbeli demókat kérni, csak írásbeli lesz, legalábbis Debrecenben.
Én Szegeden vagyok, itt 3 félév az anat.
Első félévben kezdjük a felső végtag csontjaival, majd izmai, erei, idegek. Aztán ugyanígy az alsó végtag, majd a törzs és még szintén itt tanuljuk a mellüreget, tüdőt.
A 2. szemeszterben pedig zsigertan van, plusz ugye minden eddigi mellett tanultuk a szövettant, fejlődéstant.
3. félévben koponya, és neuroanat van.
Na hát most, hogy lehúztam egy félévet a SOTE radiográfus szakán, leírom ide az utókornak, hogy hogy is van az anat.
Mindent is veszünk. Alsó végtag, felső végtag csontok, izmok, koponya, nyak, törzs, szív, vérkeringés, szövettan, magzati fejlődés. Csak az első félévben. Gimis fejjel ezt fel sem tudtam volna dolgozni. És a tájanatómiát még nem is említettem. Hál istennek az könnyebb, ott csak az agyat vettük. Az előadások ÁOK-os szintűek, de a számonkérés könnyebb, nincs demó és jófejen osztályoznak. Neptunban 2 félév anatot láttam, de nem tudom, mennyi tájanat kacérkodik még ott. Gondolom második félévben a zsigerek mennek majd, utána meg nem nagyon marad más.
A többi tantárgy diagnosztikai analitikánál tanár függő, a kémiás tárgyaknál nem mindig lehet tudni, hogy miből kell készülni, ezért az nehezebb, de összességében simán elvégezhető, főleg, ha nem kell mellette dolgozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!