Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Mit lehet ez esetben tenni?...

Mit lehet ez esetben tenni? Szinte mindent elfelejtek

Figyelt kérdés
Szeptemberben végzős leszek. Szinte az egész négy éves anyagokat elfelejtettem. Általában ez úgy van, hogy témazáró után teljesen kimegy a fejemből. Mit tudnék csinálni? Újra átvenni a 4 év leckéit szinte lehetetlen.
2019. aug. 8. 14:39
 1/6 anonim ***** válasza:
67%

Vagy tanulsz és ismételsz, igen, 4 év anyagát, vagy ennyi.

Nézz utána, hogy érettségi nélkül mire jutsz! Motiválni fog.

2019. aug. 8. 14:49
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Keress olyan tanulási technikát, módszert, ami számodra a legjobban megy.

Ha megnézel egy filmet, vagy videót, mi marad meg a legjobban?

A képeket, vagy a beszédet sikerül visszaidézned, ha visszaemlékszel?

Ha a kép jobban megmarad, akkor használj a vázlatoknál színes kiemelést, rajzolj, firkálj, vagy párosíts képeket az egyes bekezdésekhez!

Ha a hang jobban megmarad (pl. dalszövegeket hamar megjegyzed), akkor hallgass dokumentumfilmeket, vedd fel lejátszóra ahogy felolvasod a vázlatod a füzetedből stb.

Én vizuális típus vagyok, 6 éve, mikor érettségiztem, az összes töri tételt képregényben megrajzoltam.

Vicces volt, színes, nem túl hosszú.

Az egész osztály meg lett dicsérve, milyen jól megtanulták a törit, pedig néhány ember csak 1-2x elolvasta a képregény-fejezetet, nem ismételte vissza, nem tanulta meg a képkockákat.

Én pedig az elkészítés közben tanultam meg a tételt.

Most már a sok anyag miatt más módszert alkalmazok, amivel legutóbb emelt bioszra készültem fel, 600 oldalt 2 hét alatt megtanultam és visszamondtam.

Szóval kísérletezz. Ne stresszelj, élvezd a tanulást

2019. aug. 8. 15:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Ismétlés és alvás. Ez a 2 dolog segít eltennia hosszútávú memóriaba az anyagot.

Szóval figyelj oda órán, jegyzetelj. Otthon délután gyorsan olvasd át az egész napi anyagot, de tényleg csak pörgetsd át, max 10-15 perc az egész. Plusz ír házit. Hétvégén szanj rá 2-2 órát a tanulásra. Dolgozatok előtt mégegyszer tanuld át az egészet. Így úgy írod meg a dogát, hogy 3x legalább átmentél rajta, és az különböző időpontokban volt, így jobban meg is marad.

Az irásbelikre sokat lehet gyakorolni. Tölts ki minnél több feladatsort, ismerd a feladattípusok és tudd, hogy mire adnak pontokat. Most nem tudom hogy van de nálunk pl törin írásbelin az esszéknél a pontok felét össze lehetett szedni, ha leírtuk, hogy az adott téma hol van időben, térben, hivatkoztunk a kapott forrásra, rendezett és jól felépített volt az írt szöveg. Ha hozzá sem tudtam szólni a témához, akkor is megkaptam a pontok majdnem felét.

Ja és szelektálj. Csak azokra a tárgyakra fókuszálj, amikből érettségizni fogsz, a többiből elég a kettes.

2019. aug. 8. 15:22
 4/6 anonim ***** válasza:

...és fontos, hogy NE MAGOLJ!

Dolgozat előtt jó, de ha hosszú távú tudást, akarsz, akkor próbáld meg egyből a hosszútávú memódba rakni a dolgokat. Olvass úgy tankönyvet, mintha az a téma lenne a világ legjobb témája, képzeld el, minél szürreálisabban, minél változatosabban, mert ezek akarva-akaratlanul is, de jobban megmaradnak, mint egy száraz szöveg fehér alapon fekete tintával.

Ja ügyesen raktározol, akkor újraolvasnod sem kell, mert fejben csak vissza kell idézned és szépen bevésődik, még ha álmodból felkeltenek is tudni fogod.

2019. aug. 8. 15:27
 5/6 anonim ***** válasza:
Ez attól is függ, milyen tárgyról van szó.
2019. aug. 8. 21:57
 6/6 anonim ***** válasza:

Ha a témazárók előtt ültél neki és egy lendülettel tanultál meg mindent, akkor ne csodálkozz. Ráadásul az év végi ismétlés is kiment a divatból a legtöbb iskolában, tehát tényleg egyetlen egyszer találkoztál az adott témakörrel pl. történelemből. Ennek ellenére valami emléknyomod bitosan van, az újratanulás gyorsabban fog menni, és minden ismétlésnél kevesebb időt kell majd fordítanod a felfrissítésre.

Nem lehetetlen átvenni a négy év leckéit, csak neki kell fogni, és csinálni kell, újra megtanulni, és rendszeresen ismételni az anyagot. Az ismétlésnél próbáld meg a saját fejedből előkaparni, amit megtanultál, kerek mondatokban elmondani vagy akár leírni-rajzolni. Ez sokkal jobban rögzíti aza anyagot, mint ha csak újra átolvasod. Ráadásul megszokod az "úristen, semmi sem jut eszembe" állapotot, és begyakorlod, hogy ilyenkor is el tudd kezdeni valahol a dolog felidézését. Miután leírtad, amit tudsz, persze egészítgesd ki a hiányzó részletekkel.

És találd meg a neked megfelelő tanulási módszert (pl. rajzolás).

2019. aug. 9. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!