Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Egyéb kérdések » Magyarból érettségin hogyan...

Magyarból érettségin hogyan tudnék sokat rizsázni?

Figyelt kérdés
Most leszek végzős egy gimiben.Órán nem igazán gyakoroljuk az írást.Érettségin viszont kell 3-5 oldalas szöveg.Nekem maximum 1.5 oldal megy.:S Nincs erre vmi "varázslat" ? :D
2010. júl. 11. 22:44
 1/10 anonim ***** válasza:
76%

Szóbelinél nincs a világon könnyebb... :D

Én sosem tudtam rizsázni semmiről, hiába tudtam az anyagot 100%-osra, mégsem ment, szóbelin annyi segítség lesz, hogy nincs olyan diák, akinek ne menne. :D Ez komoly!

2010. júl. 11. 22:50
 2/10 anonim ***** válasza:
54%
Első te mit beszélsz??? Írásbeliről ír a kérdező...
2010. júl. 11. 23:03
 3/10 anonim ***** válasza:
Az írásbeli érettséginél érdemes először vázlatot írni. Legalábbis én idén így csináltam érettségin. Felépítettem egy nagyon rövid vázlatot, hogy mégis milyen gondolatok mentén szeretnék végigmenni, azután kibővítettem, részleteztem a vázlatot. Később készítettem egy nagy táblázatot, amibe próbáltam kronologikusan beleírni az irodalmi műveket, életrajzokat, korstílusokat, filozófiai irányzatokat, amik a témával kapcsolatban eszembe jutottak, majd kiválasztottam x darabot, aztán nekiláttam a fogalmazásnak. :D Nagy betűkkel, kb. 3 oldalt írtam és az írásbelim szövegalkotás része 96% lett, ami azért nem is rossz! :)
2010. júl. 11. 23:19
 4/10 anonim ***** válasza:

Szerintem érvelj mindenképp.. Ahhoz lehet a legtöbbet írni.

Én is azt választottam. Írásbeli előtti délután+ este elolvastam a Kötelezők röviden 1-2t. (a többit nem találtam :) + belelapozgattam a szöveggyűjteményekbe. Nagyon sokat tudsz róla meríteni. Bár nem árt, ha tájékozott vagy. Idén egy Szabó Magdás idézet ellen/mellett kellett érvelni. Így belevettem az Abigélt. (nem kötelező olvasmány, de én nagyon szeretem Szabó Magda regényeit. +ha a tv-ben láttad, akkor is beleírhatod burkoltan. Úgysem tudja a tanár, honnan vannak az előismereteid) Írtam beleírtam kalandregényeket, hajótörésről szóló műveket (mint Golding Legyek urát, hiszen ott a környezet erősen befolyásolta a jellemeket).. kifejtettem, hogy a különböző társadalmi rétegeket csak felszínesen formálja a vagyoni környezet.. belül attól még sivár életet élnek.. de lehet valaki egyszerű, szegényes tárgyakkal körülvéve és mégis boldog (Tímea a Senki szigetéről..) Vagy Gogol Köpönyegében miként formálja Akakij Akakijevicset a féltett kincse, a köpönyege...)

Tehát nem nehéz összehozni. Gondolkozol pár közhelyen, és azt kifejted több példával. Egyébként lesz rá bőven időd, nyugi. Lényege a logikus mondatfűzés és a tartalmi helyesség..

2010. júl. 11. 23:38
 5/10 anonim ***** válasza:

Én 4 évig úgy voltam vele, hogy vagy érvelek vagy verset hasonlítok, de novellázni biztos, hogy nem fogok.

Erre mit választottam? Persze, hogy a novellát. :)

Szerintem ne izgulj, én is kétségbeestem előző éjszaka, hogy hogy fogok összehozni 3 oldalt, de aztán simán meglett. Rengeteg idő van, gyakorlatilag csak a kérdésekre kell kicsit bővebben válaszolni és már megvan a 3-4 oldal.

Ha már mindenképp "rá akarsz parázni" már most az érettségire, akkor inkább a szövegértés miatt izgulj. Úgy voltam vele, hogy ha 2 pontnál többet vesztek ennél a résznél, akkor elásom magam. Hát, meg sem merem írni, hogy hány pontos lett. :D Ha van kedvem/időm, akkor viszonylag sokat olvasok és gyorsan, ennek ellenére be sem tudtam fejezni a szövegértést. 3-4x el kellett olvasnom egy mondatot, hogy megértsem, mert bármilyen kis zörej iszonyatosan megzavart.

2010. júl. 11. 23:52
 6/10 anonim válasza:
27%

Veszel 5 kg B rizst és kiválogatod A rizsre.

Így lehet sokat rizsázni

2010. júl. 12. 11:36
 7/10 anonim ***** válasza:

Ha novellát írsz, ez nagy segítség:

[link]

Elemezz néhány novellát ennek a segítségével, tuti összejön a 3-4 oldal.

2010. júl. 12. 12:22
 8/10 A kérdező kommentje:
Huu köszönöm a válaszokat,sokat segített!!!! :)
2010. júl. 12. 12:30
 9/10 anonim ***** válasza:
Én most érettségiztem,ugyanez volt a gondom,a szövegalkotást mi sem gyakoroltuk,azt hittem nem fog menni,erre ötös lett,úgyhogy ne izgulj!:))
2010. júl. 19. 23:46
 10/10 A kérdező kommentje:
Remélem,h menni fog :) köszi
2010. júl. 22. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!