Magyarból érettségin hogyan tudnék sokat rizsázni?
Szóbelinél nincs a világon könnyebb... :D
Én sosem tudtam rizsázni semmiről, hiába tudtam az anyagot 100%-osra, mégsem ment, szóbelin annyi segítség lesz, hogy nincs olyan diák, akinek ne menne. :D Ez komoly!
Szerintem érvelj mindenképp.. Ahhoz lehet a legtöbbet írni.
Én is azt választottam. Írásbeli előtti délután+ este elolvastam a Kötelezők röviden 1-2t. (a többit nem találtam :) + belelapozgattam a szöveggyűjteményekbe. Nagyon sokat tudsz róla meríteni. Bár nem árt, ha tájékozott vagy. Idén egy Szabó Magdás idézet ellen/mellett kellett érvelni. Így belevettem az Abigélt. (nem kötelező olvasmány, de én nagyon szeretem Szabó Magda regényeit. +ha a tv-ben láttad, akkor is beleírhatod burkoltan. Úgysem tudja a tanár, honnan vannak az előismereteid) Írtam beleírtam kalandregényeket, hajótörésről szóló műveket (mint Golding Legyek urát, hiszen ott a környezet erősen befolyásolta a jellemeket).. kifejtettem, hogy a különböző társadalmi rétegeket csak felszínesen formálja a vagyoni környezet.. belül attól még sivár életet élnek.. de lehet valaki egyszerű, szegényes tárgyakkal körülvéve és mégis boldog (Tímea a Senki szigetéről..) Vagy Gogol Köpönyegében miként formálja Akakij Akakijevicset a féltett kincse, a köpönyege...)
Tehát nem nehéz összehozni. Gondolkozol pár közhelyen, és azt kifejted több példával. Egyébként lesz rá bőven időd, nyugi. Lényege a logikus mondatfűzés és a tartalmi helyesség..
Én 4 évig úgy voltam vele, hogy vagy érvelek vagy verset hasonlítok, de novellázni biztos, hogy nem fogok.
Erre mit választottam? Persze, hogy a novellát. :)
Szerintem ne izgulj, én is kétségbeestem előző éjszaka, hogy hogy fogok összehozni 3 oldalt, de aztán simán meglett. Rengeteg idő van, gyakorlatilag csak a kérdésekre kell kicsit bővebben válaszolni és már megvan a 3-4 oldal.
Ha már mindenképp "rá akarsz parázni" már most az érettségire, akkor inkább a szövegértés miatt izgulj. Úgy voltam vele, hogy ha 2 pontnál többet vesztek ennél a résznél, akkor elásom magam. Hát, meg sem merem írni, hogy hány pontos lett. :D Ha van kedvem/időm, akkor viszonylag sokat olvasok és gyorsan, ennek ellenére be sem tudtam fejezni a szövegértést. 3-4x el kellett olvasnom egy mondatot, hogy megértsem, mert bármilyen kis zörej iszonyatosan megzavart.
Veszel 5 kg B rizst és kiválogatod A rizsre.
Így lehet sokat rizsázni
Ha novellát írsz, ez nagy segítség:
Elemezz néhány novellát ennek a segítségével, tuti összejön a 3-4 oldal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!