Vonat és busz csatlakozásra hogy lehet számítani Bp környékén?
Ha valamerre rendszeresen utazol: hány perccel későbbi indulást vállal még a sofőr, hogy a késő vonattal jövők elérjék? Ezt hol tapasztalod, azaz hol szállsz át?
Pl. Szobon én már kétszer nem értem el a csatlakozó buszt nyáron hétköznap, a vonat egyikszer kb húsz percet késett, másikra nem emlékszem, mennyit.
Vicc az egész!
Totálisan nincs összehangolva!
Ráadásul nem a sofőr dönt, hanem amit a menetrend előír.
Nem a sofőr dönt? ezt nem tudtam.
Láttam olyat, hogy 2 perc van az átszállásra, és ritkán jár a busz. És ha ilyenkor mégis pontos a vonat, hol tudom megvenni a buszra a jegyet is? (Mert az ott van a menetrendben, hogy előre kell, pedig onnan indul.)
Elméletileg a Volánbusz az összes csatlakozóként jelölt járat esetén (ezek a volanbusz.hu oldalon is elérhető táblázatos menetrendek szürke raszterében feltüntetett járatok) 5 perc késésig vár.
A többi társaságnál a garantált csatlakozások a várakozási idők jegyzékében szerepelnek, ami (a DDKK kivételével) szintén elérhetőek az érintett busztársaság oldalán.
Aztán, hogy a gyakorlat mit mutat, az egy teljesen másik történet. Sajnos a csatlakozóként jelölt járat be nem várása kb. a hazai buszközlekedéssel egyidős probléma.
Most így utánagondolva láttam már ilyen szürkében feltűntetett csatlakozást, de nem tudtam, hogy akkor vár is.
Amit most érdekelt, ott az helyi járat, de nincs sehol utalás csatlakozásra a volán honlapon (pdf formátumút is, xls-t is néztem, biztos ami biztos.)
Persze ez hasznos volt, hogy írtad.
Mondjuk helyi járatnál az lenne az értelme, ha megvárná a vonatot, hiszen onnan is indul. Nem lehet, hogy helyi járatnál egyértelműen megvárja?
Ahol a buszjárat egyértelműen a vasútra hord rá, ott a rutinszerű, 5 perc körüli vonatkéséseket be szokták várni (pl Tárnok “helyi” buszok). . Sőt, van ahol kimondottan ez az egyetlen funkciója a busznak (pl Hosszúberek-Péteri), ott nyilván több a tolerancia. És aztán vannak azok a helyek, ahol ugyan összeér a buszhálózat és a vasút, de jellemzően nincsenek bevárt csatlakozások (pl Érd alsó).
De sajnos nincs igazán komoly kontroll efelett, szóval mondjuk a kerepesi helyijárat simán otthagyja a HÉV-et, ha épp a nemtörődöm sofőr van és ősszejön egy kis késés. Pedig az aztán tényleg csak ráhordó járat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!