Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Iskolai buszos kirándulás nak...

Iskolai buszos kirándulás nak mik a szabályai?

Figyelt kérdés
Ma indultak a lányomék osztálykirándulásra és azt szeretném megtudni, hogy kötelező-e a biztonsági öv az ilyen buszos kiránduláson gyerekeknek? Mellesleg egy lánynak nem volt párja és 3-an ültek 2 ülésen, mert a lány nem akart egyedül ülni, a tanárnéni megengedte nekik én viszont szóltam, hogy ez így rossz ötlet és ültessék őket szét. A sofőrt sem érdekelte, hogy a gyerekek biztonságosan helyezkedtek-e el, fel sem állt szétnézni, pedig az ő busza neki is kötelessége lenne szerintem, hogy a biztonságot ellenőrízze. 25-30 fős kisbusz volt amúgy. Végül külön ültették a gyerekeket miután szóltam, de az hogy biztonsági öv miért nem kötelező azt nem tudom. Annyit szigorították már ezeket de még mindig úgy látom, hogy nagy a felelőtlenség.
2018. máj. 25. 12:23
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Gyorsan, tehát nem elég alaposan szétnéztem, mit mond a jog.

Azt találtam, hogy azokon a buszokon, amelyek fel vannak szerelve biztonsági övvel, használni is kötelező lakott területen kívül.

De olyant nem leltem, amelyik megkövetelné az utólagos beszerelést. Azokon a buszokon, melyek álló utasokat is szállítanak, nem kell biztonsági övnek lennie.

Szóval ennyit sikerült megtudnom. Hárman nem ülhetnek két ülésben, akkor sem, ha termetük miatt nem lenne kényelmetlen.

A lányod részéről érthető, hogy nem akar egyedül ülni. Baleset esetén viszont nincs sok jelentősége, ha már öv úgysincs.

Egyébként osztom az aggodalmadat, s kellene, hogy legyen öv.

2018. máj. 25. 12:34
 2/10 anonim ***** válasza:
67%

Kérdező, a buszvezető vagy a buszt vezeti, vagy a gyerekeket nézi. Kettő együtt nem megy.

De ez nem az ő feladata lenne, mostani jogszabály szerint 12 évnél idősebb buszokkal nem lehet iskolásokat szállítani.

Azokon meg van öv.

Nem kötelező használni őket.

Amúgy minden, gyerekeket szállító iskolabusz egy időzített bomba. Szaladgálnak fel-alá, hiába szól a tanár, üvöltöznek, őrjöngenek, ablakokat kinyitogatják, kilógnak rajtuk, stb.

2018. máj. 25. 12:45
 3/10 A kérdező kommentje:

Köszi, hogy megnézted. Én is kerestem, de csak az új szabályozást találtam, hogy mivel egészítették ki a régit. A régi alapszabályozást nem találtam.

Személyautóban megbüntet a rendőr, ha nincs bekötve az öv, gyerekeket szállító busz mivel különb? Ugyanúgy fékezhet hirtelen a busz mert előtte valaki befékez, a gyerek meg repül, mert nincs bekötve. Amúgy nem a lányom ült volna egyedül, neki volt párja, de hozzájuk szuszakolta be magát harmadiknak egy lány és az én lányomat benyomták az ablakhoz.

Jövő héten megint mennek kirándulni de oda nem engedem busszal ha nincs öv. Ha van akkor meg indulás előtt a sofőrnek meg a tanítónak kellene figyelmeztetni a gyerekeket,hogy az öveket tessék bekötni.

2018. máj. 25. 13:56
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

A személyautó nem busz.

A buszok többségén nincs biztonsági öv, buszon utazhat állva is az utas, a buszvezető pedig elsősorban az utat, a kinti környezetet figyeli, nem is biztos, hogy rálát az utastér minden zugára, iskolabuszon elsősorban a felnőtt kísérőre hárul az utastér figyelése.

2018. máj. 25. 14:21
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
Ez milyen iskola hogy hetente mennek kirándulni? Ráadásul mindig hárman ülnek két széken, és mindig a biztonsági öv a mizéria.
2018. máj. 25. 15:17
 6/10 anonim ***** válasza:
37%
Deutschlandsberg és Verona után még van olyan, hogy van biztonsági öv, de nincs bekötve? Ez nagyon gáz... Egy borulasos balesetnél életet menthet, nem hiszem el, hogy erre nincs figyelme se a buszvezetőnek, se a tanároknak.
2018. máj. 25. 16:14
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Én naponta 2-4-szer szoktam buszozni, 40-120 kilométereket megtéve (szóval nem helyijárattal). Még egyszer sem ültem olyan buszon, amiben lett volna biztonsági öv (kivéve a legelső ülésnél, mert ott néha-néha szokott lenni). Évente minimum 3-4 iskolás csapatot szoktam látni felszállni (vélhetően osztálykirándulás miatt) egy-két tanár kíséretében. Volt hogy annyian voltak hogy több gyereknek is végig állnia kellett az egész úton. Ha ebből indulnék ki akkor azt mondanám hogy szinte nincsenek is szabályai az ilyen iskolai buszos kirándulásnak. (De ez még mindig jobb, mint mikor én voltam régebben osztálykiránduláson. 4 autóval mentünk, 25 diák + 2 tanár + 2 szülő. És az autók közül csak 1 volt 7 személyes, a többi 5.)
2018. máj. 25. 18:39
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Ritka az a busz, ahol biztonsági öv van, meg a buszokat rutinos rókák vezetik, nem kell félni. Én a buszon, ha van se szoktam bekapcsolni.
2018. máj. 25. 18:51
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem kell ám ennyire parázni.

Én gyakran járok (szerevezünk) buszos kirándulásokra, a turistabuszokon már szokott lenni biztonsági öv. De én még embert nem láttam, hogy bekötötte volna magát a buszon, ez ilyen szokás, hogy soha senki nem köti be magát buszon, csak a sofőr. Ha engem kérdezel, az első üléseken kivül nincs is sok értelme az övnek.

2018. máj. 25. 21:10
 10/10 anonim ***** válasza:
79%
Én ritkán utazom buszon, mert inkább vonattal szoktam, de nemrég éppen úgy alakult. Valamelyik Volán társaság járata volt, és volt rajta öv minden ülésnél. 170 km-t utaztam vele, és természetesen bekötöttem, ugyanúgy, ahogy autóban is az első dolgom, hogy az övet keresem.
2018. máj. 26. 22:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!