Hogyan kell vonatjegyet venni?
Igen, retúr jegyet kell (igazából csak lehet) venni. Ha gondolod úgyis válthatsz jegyet, hogy Bp-Fehérvár, aztán majd Fehérváron megveszed Bp-ig. A jegyed nagy általánosságban bármelyik szerelvényre érvényes, de ami nem személyvonat, arra kell venni pót és helyjegyet. Ezen lesz a helyed (pl. 421-es kocsi, 58-as szék ablak mellett/folyósó mellett stb esetleg termeskocsi)
Ha éppen csak sikerül elérnem a vonatot.. < akkor vehetsz a vonaton jegyet, hogyha azon az állomáson ahol felszálltál a jegykiadás szünetel/ vagy nincs is. (Ez pedig válasz egy későbbi kérdésedre is.) Tehát ha nincs jegykiadás, akkor felszállsz a vonatra, és amikor jön a kaller, megmondod neki hogy innen kérek egy diákot/egészet akármilyen jegyet Budapestig pl.
Milyen vonatra szálljak? Amilyen jön.
Ne felejts el leszállni ott, ahova a jegyed szól.. egyáltalán minek mennél tovább a célodtól? Persze, hogy megbüntetnek, hiszen érvényes menetjegy nélkül utaztál.. ne legyél süsü
Amit tudok megválaszolok:
"Ha pl. Budapestről Székesfehérvárra akarok utazni, majd 2-3 óra múlva vissza, akkor retúrjegyet kell venni? "
Igen, érdemes.
"...és az bármelyik szerelvényre érvényes?"
Rá lesz írva a jegyre, meddig érvényes, ez általában aznap vagy másnap éjfélig tart, és addig azon a vonalon bármelyik vonatra felszálhatsz, kivéve, ha helyjegyes vonatra szállsz. Akkor csak arra szállhatsz fel, amire a jegyet vetted.
"Ha éppen csak sikerül elérnem a vonatot és nincs idő a pályaudvaron jegyet venni, akkor a kalauztól is vehetek útközben? "
Egyszer majdnem megbüntettek, mert felújították a pénztárakat, és nem találtam, hová helyezték át addig őket, úgyhogy úgy voltam vele, hogy ha nincs pénztár, akkor veszek majd a kalauznál. Nem vette jó néven a kaller, majdnem megbüntetett, csak a jóindulatán múlott, hogy végül adott jegyet. Egy Pest kaliberű városban, ahol a csomó pénztár mellett jegykiadó automaták is az utazó közönség rendelkezésére állnak, szerintem nem jó kifogás, hogy alig érted el a vonatot. Időben el kell indulni.
"Milyen vonatra szálljak? Én a régebbi fajtákat szeretem, amik a '80-as években is közlekedtek."
Amilyen megy. Nem nagyon lehet válogatni.
" Mi az a zónázó vonat és mi az intercity? "
A zónázóról fogalmam sincs, olyanon még nem utaztam, de az intercity, ahogy a nevében is benne van, két város között közlekedik, és nem igazán áll meg máshol Pl. Budapest-MIskolc vonat csak Füzesabonyban áll meg. Ja, és ahogy fentebb írtam, helyjegyes, vagyis arra külön kell fizetni.
"Amikor áthaladok gyalog valamelyik pályaudvaron, gyakran hallom, hogy "pótjegy váltása kötelező". Ez mit jelent? "
Pl. gyorsvonati pótjegy. Olyan vonat, ami nem áll meg minden körtefánál, csak a nagyobb településeken, arra pótdíjat kell fizetni. És kötelezően.
"Ha elfelejtek leszállni ott, ahová a jegyem szól, akkor ezért megbüntetnek? "
Igen, bár nem tudom, hogy tudja megjegyezni a kalauz, hogy ki hova tart.
"Ha valami kis forgalmú megállóhelyen szállok fel, ahol nem tudok jegyet venni, akkor mi a teendő?"
Ilyen esetben viszont lehet a kalauznál nyugodtan jegyet venni.
"Van-e még ezeken kívül bármi fontos, amit egy "kezdő utazónak" tudnia érdemes?"
Igen, ha már ismered a MÁV oldalát, akkor tudsz regisztrálni, és online jegyet venni, nem kell sorban állni a pénztárnál. És így olcsóbb is a jegy. Feltöltöd a jegyet a telódra, és a kalauz leolvassa a kódot az ő telójával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!