Elindult a BKK online bérlet. Mire számítotok?
Nekem nagyon furcsa és hirtelen jött dolog az egész. Ugye van az e-jegy és bérlet koncepció (RIGÓ), amit elvileg már tesztelnek, de jövőre lett ígérve. És akkor hopp, bedobják ezt, hogy vehetsz neten bérletet, amit a telefonodon mutathatsz be, ami így egy ilyen light-osabb e-bérlet (aminek látszólag nincs is sok értelme erre az átmeneti időszakra).
Ettől függetlenül persze jó ötletnek tartom. Egyrészt nem kell pénztárat vagy automatát keresnem, és rendszeresen bepötyögni az igazolványszámomat, hanem szépen megveszem a bérletet interneten. Másrészt nem kell plusz egy papírt hordanom magamnál. Mindezt viszonylag egyszerűen.
Viszont érdekes, hogy a bérlet eredetisége nem lesz egykönnyen ellenőrizhető. Mert van rajta QR kód, de szivárogtak ki olyan hírek, hogy egyelőre az ellenőröknél nem lesz olvasó. Persze, végül is ez a jövőben megoldódik, de akkor is furcsa elképzelni, hogy a telefonomon lévő képpel (ill. animációval) igazolom a jogosultságomat.
A másik dolog, hogy a MÁV-START és a Volánbusz hogy fogja ezeket ellenőrizni? Erősen kétlem, hogy ők valaha kapnak majd hozzáférést a BKK adatbázisához, vagy megfelelő QR kód olvasót. Mégis, mivel Budapest Bérlet, ugyanúgy érvényesnek kellene lennie ezeken a járatokon is.
Nekem is gyanús, hogy nincs ez annyira prímán előkészítve és hát hogy, hogy nem, pont a vizes vébé előtt két nappal élesítik a 21. századot idéző technikàt :)
Ha okosan csinálták, akkor a MÁV-Startnál nincs gond, hiszen ott már minden kalauznak van leolvasó készülèke. Persze ha a rendszerek nem érnek össze, az baj... Az ellenőrök ellátása leolvasókkal viszont elég fontos lenne, nem tudom, megtörtént-e már. Ha nem, akkor egy kèpszerkesztő programmal egész olcsón lehet utazni - bár ha lebuksz, az bírósági ügy lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!