A Móricz Zsigmond körtén, és a Széll Kálmán téren kívül van olyan város más országokban is ahol ennyi forgalmas villamos vonal találkozik? Amúgy melyik városokban utaznak a legtöbben villamossal?
Nekem is Bécs, esetleg még Prága ugrott be.
A villamos hagyományosan Európában elterjedt közlekedési eszköz, ugyanakkor érdekesség, hogy a világ legnagyobb hálózata az ausztráliai Melbourne-ben található. Összességében a budapesti is elég kiterjedtnek számít, benne van a Top10-ben.
Arról pedig már bizonyosan hallottál, hogy a 4-6-os a világ legforgalmasabb villamosvonal-párosa.
Az előző vagyok. Igyekszem példákat is hozni.
Így néz ki a prágai villamoshálózat:
Ami elsőre szembeötlő, hogy sokkal teljesebb rendszert alkot, mint a budapesti, ahol a belvárosban (többek között a Bajcsy-Zsilinszky úti és a Rákóczi úti villamosok megszüntetése miatt) óriási "lyukak" vannak a rendszerben.
A Lazarská állomás ugyan nem feltétlenül csomópont jellegű, de 18 (!) különböző viszonylatnak van itt megállója.
Bécsben is hasonlóan szép, összefüggő hálózatot alkotnak a villamosok:
A Schottentor állomás például egy többszintes, hatalmas csomópont:
Ezenkívül az egész Ringen szinte egymást érik a villamosok, mert a bécsi rendszer úgy van kialakítva, hogy a lehető legtöbb viszonylat érintse ezt a fontos körutat, ennélfogva folyamatosak az elágazások, "találkozóhelyek".
Münchenben közepes méretű villamoshálózat működik:
A bajor nagyvárosban a Hauptbahnhof (főpályaudvar) érintése volt az egyik fő cél, ezért ott találkozik nagyon sok viszonylat:
Milánóban is hangsúlyos részét képezi a tömegközlekedésnek a villamos:
Ott például a Piazza Cordusio környékén érdemes szétnézni, elég forgalmas kereszteződés:
Az utolsó példámat pedig a csatornákkal átszőtt Amszterdamból hoztam:
Itt is a főpályaudvar (Centraal Station) érintése volt a kiemelten fontos feladat, akárcsak Münchenben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!