Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » MÁV-osok/ Vonathoz értők!...

MÁV-osok/ Vonathoz értők! Megmagyaráznátok ezt?

Figyelt kérdés

Tegnap a Keletiből 15.15-kor indult szolnoki zónázón utaztam. Mende után arra lettem figyelmes, hogy a Bp. felé tartó vágányon egy legalább 25 Mærsk-vagonból álló tehervonat megy szintén Sülysáp felé. Rendszeresen vonatozom, de ilyet még nem láttam- és látszólag nem voltam ezzel egyedül, ugyanis több utastárs is értetlenül nézte a jelenséget. (Csak egy-egy sín van: egy Sülysáp felé, egy meg Budapest felé). Ha jól láttam, román mozdony húzta.

Nem akarok szenzációhajhászkodni, vagy okoskodni - csak érdekelne a dolog miben léte.

23f

2016. júl. 10. 16:57
 1/8 anonim ***** válasza:
46%
Mi ebben a különleges? Vagy mit szeretnél megtudni?
2016. júl. 10. 17:08
 2/8 anonim ***** válasza:
92%
Az előzés teljesen hétköznapi dolog. Amin te mentél az a "helyes" vágány, a tehervonat a "helytelen" vágányon előzött. Valójában ez nem helytelen, csak ez a neve.
2016. júl. 10. 17:09
 3/8 anonim ***** válasza:
63%
Elengedték helytelenben, mert abban az időpontban nem volt azon az oldalon menetrend szerint semmi. Mi ebben a furcsa?
2016. júl. 10. 17:09
 4/8 anonim ***** válasza:
82%
Az neki a furcsa, hogy még nem látott ilyet :) Először én is meglepődtem, és gondolom ti se ezzel az ismerettel születtetek :)
2016. júl. 10. 17:13
 5/8 anonim ***** válasza:
41%
A kérdés teljesen logikus volt, hiszen abból indult ki, hogy a közúton meg van szabva a menetirány. A vasúton viszont van lehetőség a variálásra. Ezzel nem volt tisztában. Ettől még nem hülye. Te viszont egy gyökér vagy, kedves 81%
2016. júl. 10. 17:28
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Vasúton is alapvetően a menetirány szerinti jobb vágányon haladnak a vonatok, de vannak kivételek. Ezt hívják a helyes vágánynak, a másikat meg helytelennek, mindig az adott vonat felől nézve. Bizonyos feltételek teljesülése esetén helytelenben mehet ill. kell mennie a vonatnak és ilyen szituáció lehet, ha két állomás között egy gyorsabb vonat utolérne egy lassabbat, ezért inkább előztetik. Nyilván ehhez kell, hogy szemből ne jöjjön vonat és hogy a biztosítóberendezés is tudja kezelni a helyzetet.
2016. júl. 10. 18:29
 7/8 A kérdező kommentje:

4-esnek a kedvességet, 8-asnak az értelmes választ köszönöm.

A 6-osnak viszont igaza van, hisz sajnos nem rendelkezem "Ligákval". Mindenesetre neked biztos nagyon sok van belőle ,s többek közt ennek köszönheted megnyerő személyiségedet és magasan funkcionáló intelligenciádat is.

2016. júl. 10. 19:36
 8/8 anonim ***** válasza:
Az írtad, rendszeresen vonatozol. Ehhez képest meglepő. hogy még nem láttál ilyet. Minden kétvágányú vonalon előfordul. Torlódás, vagy késés esetén gyakran adódik, hogyha a "helytelen" vágányon nincs szembeforgalom, akkor az egyik (általában a lassabb) vonatot nem ácsorogtatják, hanem a helytelen vágányon küldik.
2016. júl. 11. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!