Közterületen szeretnék vonatokat videózni. Kell-e ehhez bármilyen engedély?
# 5/6 Időpont tegnap 21:26
Utólag is ki lehet takarni az arcát.
Úgy 2 éven át tevékenykedtem ebben a hobbiban. Hosszabb beszámoló következik.
Egyrészt fontos megkülönböztetni a "közterületeket" egymástól. Közterületnek minősül az utca, vasúti átjáró, és hirtelen ennyi jut eszembe, ami színtiszta közterület. Külterületen egy legelő vagy kukoricás vagy egyéb terület értelemszerűen magánterületnek minősül, de max felveszel egy láthatóságit (ami amúgy is ajánlott), és nem fog beléd kötni senki.
A vasútállomás jogállása szerint viszont "utasforgalom részére megnyitott magánterület". Ennek értelmében az itteni felvételkészítés engedélyhez kötött. Na most ez is gumiszabály, elég sok okból kifolyóan, de a lényegre megyek rá: Szolnokon és a pesti fejpályaudvarokon ne nagyon végezd ezt a tevékenységet, elképesztően bunkó újkommunista kerítésfogazatú taplók a vasútőrök ezeken a helyeken. Sőt nem is csak a vasútőrök, hanem itt mindenki atyaúristennek képzeli magát és a legutolsó féklakatos és kocsirendező is köszönés nélkül elkezd kötekedni egy igen kulturált "EEEEENGEDÉÉÉÉLY?!" felkiáltással. Mindez azért mókás, mert az állomásokon SEHOVA nincs kiírva, hogy nem szabad fotózni; ehhez képest a peronon bagózó gyökerekre senki nem szól, holott az 5 méterenként ki van táblázva...
Végül a helyi kiskakasok és a MÁV hozzáállása miatt meg is utáltam az egész vasutat egy az egyben, de ez egy más téma. Ja igen, engedélyt meg 'sznak adni.
Az arckitakarásos módszer meg valójában sokat nem számít. Jófejségből megtehet, hogy kikockázod a mozvezt, bár ez videónál nem egyszerű, de teljesen fölösleges, ugyanis ekkora járműveknél nagyon ritka az, hogy kivehető emberi alakot fedezz fel a képeken.
TL;DR: valóban közterületen azt csinálsz, amit akarsz, ha nem zavarod a vasúti forgalmat. Állomásokon vagy jól körülnézel, hogy látsz-e láthatóságiban valakit, vagy engedélyt kérsz, amit úgyse kapsz meg, szóval marad az "illegalitás".
# 8/8 Időpont ma 20:14
"Az arckitakarásos módszer meg valójában sokat nem számít. Jófejségből megtehet, hogy kikockázod a mozvezt, bár ez videónál nem egyszerű, de teljesen fölösleges, ugyanis ekkora járműveknél nagyon ritka az, hogy kivehető emberi alakot fedezz fel a képeken."
Ezt nem ezzel kapcsolatban mondtam, hanem arra reagáltam, hogy "úgy csinálja, hogy ne látszódjon senki arca". Tökmindegy, látszódjon, utólag kitakarja ha kell.
@9
Jajaja, ezt nem neked szántam, bocsi, csak általánosságban mondtam, mert ugye az egyik legelső dolog, ami az embernek legelőször eszébe jut, az a "személyiségi jog" néven emlegetett, egyébként nem létező, fiktív "törvény". Buszoknál nyilván más a helyzet, ott jól láthatóak az arcok, ha olyanok a fényviszonyok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!