Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Ikarusok, szép volt, jó volt,...

Ikarusok, szép volt, jó volt, de már k. rvára elég! Ronda, zajos, idejétmúlt. Ki látja még így?

Figyelt kérdés
2016. jan. 15. 21:54
 1/8 anonim ***** válasza:
61%
Mi a bajod az Ikarus 127v-vel vagy a 187v-vel?
2016. jan. 15. 22:14
 2/8 anonim ***** válasza:
64%
Nem csak a 280 csulkós létezik belőlük,úgyhogy nem értem mit vered itt a nyálad!
2016. jan. 15. 22:33
 3/8 anonim ***** válasza:
39%
Én is valahogy így látom. A "hő, dejómá' ez a régi ikarusz, mer' ez megyen" jól hangzott 30-40 éven át, de most már nincs az a nemzeti büszkeség, ami feledtetni tudná a 200-asok hiányosságait. Szép volt, hogy voltak, jó volt, hogy voltak, örülök neki, hogy volt magyar buszunk és nagyon szívesen szállnék át róluk alacsony (vagy legalábbis alacsonyabb) padlós, halk (csodás hangja van a hátsó híd bolygóművének), kényelmesen rugózó (a 255 és a 266 ugrált a laprugóin, a légrugósok egy fokkal jobbak voltak, de nem az a kimondott varázsszőnyeg), kevésbé olaj- és húgyszagú, hatékonyabb fűtéssel és szellőzéssel megáldott új Ikarusra. Tényleg az lenne a legjobb, ha lenne hazai buszgyártás, de ha nincs, hát nincs, én sajnos nem tudom újraindítani. De ezeknek a bontószökevényeknek akkor is lejárt az idejük, jó lenne végre nyugdíjazni őket.
2016. jan. 15. 22:37
 4/8 anonim ***** válasza:

Az biztos, hogy egy újabb busz után felülni egy 200-as szériára nem a legmegnyerőbb élmény.

DE miből fedezné a kérdező az új autóbuszok beszerezését?

Mert hiába zúg a hajtás és nem kényelmes az ülés, inkább bedugom a fülhallgatót és próbálok valami kényelmes pozíciót keresni, minthogy többet fizessek a bérletért. Így is határeset a 60 km-ért 42900 forint: 15 forintra jön ki egy kilométer, még ha 24 munkanapra számolom is. Ha nem a cég fizetné 100%-ban, hanem zsebből kellene állnom az egészet, akkor nem buszoznék.

Mondjuk felénk E95-ösök járnak helyköziben, kényelmesebbek mint a másik lehetőség, a Credo. Vagy a Rába Contact - Ikarus 400 páros, amiket ha meglátok inkább hazasétálnék a megállóból.

2016. jan. 16. 00:13
 5/8 anonim ***** válasza:

"DE miből fedezné a kérdező az új autóbuszok beszerezését?"

Itt két dolgot tudnék megemlíteni.

Az egyik az az üzemeltetési ciklus, amikor folyamatosan cseréljük az új járműveket is, ez kitermeli a csere minden költségét és még nyereséget is hoz - a Lajtán túl mindenhol ezt használják, sőt elég sok közúti fuvarozó nálunk is.

A másik: az IK200-as sorozat már elég régi. Ez a típus azért minőségbeli ugrást hozott a 70-80-as évek tömegközlekedésében. És volt egy másik ugrás, amit mi javarészt kihagytunk, a '90-es évek elején/közepén.

Alacsony padló,hővédő üvegezés,normális hangszigetelés, légkondicionálás.

Ha árban,kényelemben/minőségben és sebességben közelebb kerül a tömegközlekedés az egyéni közlekedéshez, akkor az emberek hajlamosak felülni a buszra - amíg összességében olcsóbb. A minőségi ugrást meg lehetne lépni normális buszok beszerzésével, a sebességen lehet valamicskét javítani a alacsony padló adta gyorsabb utascserével és valami digitális jegyrendszerrel valamint a menetrendek újraszervezésével. Ekkor több utast vonzana a tömegközlekedés, nőne a hatékonyság stb..

" Így is határeset a 60 km-ért 42900 forint"

Nekem 6 literes fogyasztással és 24 nappal 53 000-re kön ki a bejárásod, ha erre rádobod az éves súlyadó és biztosítás 1/12-es részét + a többi üzemeltetési költség arányos részét akkor autóval nem nagyon fogsz havi 60 000 Ft alá menni. :)

2016. jan. 16. 15:59
 6/8 anonim ***** válasza:

#5 - ejj, egy összeszedett válasz, de régen láttam ilyet a gyakorin. :)

Persze, hallottam már ezt-azt a gépjárművek üzemeltetéséről, sőt hallgattam is ilyen tantárgyakat. :)

Nagyon szépen le lehet fektetni papíron a költségek mutatóit, ábrázolni az értékvesztést, az üzemeltetési költségek növekedését, a generált bevételt és meghúzni a vonalat, ahol a járművet a cég továbbadja maradványértéken vagy szimplán selejtezi. Ezt a modell a hazai buszos cégeknek nem sikerült alkalmazni - ugyan egyikbe sem látok bele alaposan, mert nem dolgoztam náluk, de gondolom nem sikerült a vételárra valót elkülöníteni, mert elfolydogált vagy be sem érkezett a pénz a cégkasszába. Úgyhogy ők is elővették a magyar csodafegyvert, a gányolást.

Nem tudom mennyire működik az 1/3-1/3-1/3 vagy egyáltalán itthon mi lenne a cél, mert nincs időm a tömegközlekedés-szervezési híreket is követni sajnos.

Igazad van, javítana a buszozási hajlandóságon a jobb járműpark, ez megkérdőjelezhetetlen - főleg a csökkenő menetidők miatt. Ma már az EAG-féle E95-ök sem számítanak új busznak, de az lehetett volna a minőségi ugrás amit említesz. Ugye amikor azok jöttek, akkor Credo és a többiek még nem igazán voltak a porondon - de hogy akkor miért nem kerültek cserére az megint az a téma, amibe jobb nem belenyúlni.

De amíg felénk megesik, hogy az ÉNYKK 200-asokból és a leghuzatosabb 400-asokból állítja ki a munkába menős járatok mindegyikét (mert volt olyan, hogy begurultunk az IK200-zal az átszállásom helyszínére és csak a két típuscsaládból volt bent, sehol egy Credo vagy valami más, bár ez tényleg nem mindennapos esemény), addig megértem a panaszok javarészét.

A 60 km / 42900 HUF azért határeset, mert én ráhordó vonal mentén élek. Tehát várnom kell, esetleg át is szállnom ha nem az a gép megy tovább. Télen fogyaszt 5,2-5,3 környékén a dieselem, értékvesztéssel már nem kell számolni, nemrég toltam ki a várható élettartamát még 100-150e km-t némi előre betervezett motorjavítással.

Ha számolunk 65e forinttal, akkor a differencia 22e magyar forint. A másik serpenyőben az idő és a kényelem. Utóbbit elég nehéz forintosítani, de az időt elég jól lehet: a busz menetideje, átszállási várakozásokkal jó közelítéssel napi 160 perc (2*80 ugye), ezt mondja a menetrendek.hu is. Autóval (a google maps szerint számolva) 2*40=80 perc háztól házig. Napi 80 perc időnyereség, 24*80=1920, az 32 óra, havonta 1,3 nap...

2016. jan. 16. 17:46
 7/8 anonim ***** válasza:

Köszi :)

"Ezt a modell a hazai buszos cégeknek nem sikerült alkalmazni - ugyan egyikbe sem látok bele alaposan, mert nem dolgoztam náluk, de gondolom nem sikerült a vételárra valót elkülöníteni, mert elfolydogált vagy be sem érkezett a pénz a cégkasszába. "

Nem tudom mi folyt be és mi folyt ki Nokiás dobozokban, de úgy látszik nem is ebbe az irányba indultak el a dolgok... :D

De a régi rendszerben az volt a szemlélet, hogy megvesszük, használjuk amíg lehet, utána rendbe rakjuk majd megint használjuk míg porrá nem rohad.

Ha hallgattál ilyen tárgyat, akkor te tudod, hogy ez kiszámíthatóan többe kerül, mint az újat x évente újra cserélni. A BKV és a Volánok mögött közvetve-közvetlenül ott áll az állam, annak meg van MNB-je, még az EU csatlakozás előtt simán megoldható lett volna, hogy kedvezményes eszközfejlesztési konstrukciót biztosít a saját cégeinek, amik tudnak járművet fejleszteni és fenntartható marad a közlekedés - meg talán marad némi ipar is. Talán nem jutott volna el oda a BKV, hogy közúti közlekedésre alkalmatlan buszokat ad ki napi járatra - mint történt ez pár éve.

Ha az öreg buszok üzemeltetési költségeibe beleszámítjuk a napi karbantartási költségeket is, az ehhez szükséges munkaórák kifizetését, akkor ez bőven több lesz, mint egy új jármű lízingje.

2016. jan. 16. 18:18
 8/8 anonim ***** válasza:

Igen, az a bevett módszer abból a régebbi időszakból ered, de a mai napig konzerválni csak a szűkre vett és nem a legszerencsésebben kihasznált költségvetések tudták.

Elkanyarodva a Volános vonaltól a BKV felé: hogy tudja kiadni a gazdaságosan nem üzemeltethető buszait közlekedésre a járműtelep? Alacsony béren dolgozó munkaerő az először letérdelő buszból bont a hibák orvoslására alkatrészt abba, ami még hajlandó menni. Mivel azonos típusból, a 200-as "csillagrombolóból" van sok, így azoknál van bőven mozgástér a "kannibalizáláshoz".

A buszok papíron mehetnek, így nincs kimutatható probléma elég sokáig. Hogy a 48-as vonalon nem tudja becsukni az ajtókat a vezető? Sebaj, leszállunk Pesterzsébet közepén, majd jön a következő, ő meg viszi vissza a telepre.

De azt hiszem mindketten inkább a műszaki vonalról közelítjük a problémát, pedig ugyanaz a 3 dolog kell hozzá, amit egy bizonyos Montecuccoli nevű úriember vázolt.

Pénz nélkül pedig az egész csak a víz gereblyézése; megfelelő mennyiségű rendszeres bevétel és okos gazdálkodás híján pedig csak a szétmállóban lévő zsák foltozása.

Amiről mi beszélgetünk, az üzemeltetési költségek minimalizása a logikus műszaki-gazdasági szempontok alapján, az első körben csak ahhoz kell, hogy meglehessen tervezni a költségvetés kiadási oldalának egyik felét hozzávetőlegesen. Aztán a bevételek - jegyárak, egyéb bevételek (reklám, extra szolgáltatások, bérbeadott területek, mindenféle díjak), állami/önkormányzati hozzájárulások/kedvezmények - ismeretében lehet korrigálni, gondolkodni, hogy melyik ujját harapja meg a felelős vezető, hogy mindenkinek a kedvében járjon a kellő mértékben.

Amíg pazarlások és eszement gazdálkodási lépések mellett fixen deficitesek ezek a cégek, addig mi a fenéből akarnának bármi fejlesztést?

Jajj, már megint ezt kérdezem... A problémákon agyalás helyett indulni kellene a nőket hajtani. :D

2016. jan. 16. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!