Ha október 31-ig érvényes a diákigazolványom, akkor a diákbérletem úgy is érvényes, ha októberbe veszem meg, de később jár le?
A diákbérlet bemutatásakor az ellenőrnek joga van elkérni/megnézni a diákigazolványod érvényességét.
Amennyiben pl. nov 3.-án nem tudod igazolni, hogy diák vagy, érvénytelen a bérleted/kedvezményed és jogosan büntet meg.
Ez attól függ. Alapesetben a diákigazolvány lejáratával megszűnik a jogosultság a kedvezményre, vagyis a már megvett bérlet sem érvényes. De bizonyos szolgáltatók megengedik, hogy az érvényesség alatti kezdődátumú bérletet az érvényesség vége után még egy darabig használd.
Pl. a BKK esetében:
"A tanuló utazási kedvezmények a diákigazolvány érvényességi ideje alatt, de legkésőbb
- tanévre, illetve a tanév II. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév októberi,
- a tanév I. félévére érvényesített diákigazolványnál a tárgyév márciusi kezdőnappal rendelkező havibérlet érvényességi idejének lejártáig vehető igénybe."
Vagyis, legfeljebb november 30-ig használható a bérlet, ha októberi kezdőnapos. Ha 3 hónapos, akkor is csak november 30-ig, tehát olyat nem érdemes venni.
" kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni, ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít."
7-es vagyok, megnéztem a BKK-t is, ott meg mást találtam
- nem azt, amit már bemásoltak, de hasonló :-)
"A 2014/2015-ös tanévre, illetve annak második félévére érvényes diákigazolványokkal a kedvezményes utazási lehetőség 2015. október 31-éig vehető igénybe: legkésőbb ezzel a kezdőnappal váltható kedvezményes bérlet, ami a rajta feltüntetett érvényességi időn belül, de legkésőbb 2015. december 1-jén 02:00 óráig használható utazásra.
a diák, hallgató OM azonosító száma szerepel vagy
a diákigazolvány száma vagy
a 362/2011. (XII. 30.) számú kormányrendelet szerinti igazolás sorszáma.
Ezek valamelyikét – de csak az egyiket! – kell a bérletszelvényre olvashatóan, tintával felírni, vagy a hőpapíron kiadott szelvény nyomtatásához megadni. Jegyellenőreink mindegyik azonosító számot elfogadják a bérletszelvényen."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!