Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Szerintetek az szabálysértés...

Szerintetek az szabálysértés vagy etikai vétség, ha egy BKK söfőr nem enged föl a buszra egy 82 éves bácsit, mert nincsen nála személyi igazolvány?

Figyelt kérdés
2015. szept. 1. 15:45
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
81%

Egyik sem. Az idősek számára az ingyenes utazás csak akkor vehető igénybe, ha az életkorát igazolni tudja az érintett. Kar nélküli embert is bírságoltak már meg, mert nem volt nála rokkantigazolvány, hiába mutogatta, hogy nincs keze, az volt a válasz, hogy rokkantigazolvány nélkül nem jogosult az ingyenes utazásra.

Emberileg ettől függetlenül felrúgnám az összes ilyen BKV-s bXromarcút, de jogilag kizártnak tartom, hogy rá lehetne húzni a vizes lepedőt.

2015. szept. 1. 15:51
 2/12 anonim ***** válasza:
26%
Egyik sem. Egyszerűen tuskóság. Valószínű a sötétkékekkel nem merne kekeckedni.
2015. szept. 1. 15:53
 3/12 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Nem leszek népszerű, de egy idős embernek sem megterhelő személyigazolványt hordani magánál. Vagy igazolni kell tudni a jogosultságot, vagy jegyet venni.
2015. szept. 1. 16:01
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Stopstopstop.

Azért nem mindegy, hogy kapásból nem engedi felszállni személyi nélkül, vagy nem engedi ingyenesen utazni.

Előbbit nyilván nem teheti meg, hiszen joga van az utazáshoz, de arra kötelezheti, hogy vegyen jegyet, ha nincs nála személyi. Ha a bácsi erre nem hajlandó, akkor igen, jogosan mondja, hogy nem. Nálunk pl ha jön az ellenőr, és kiderül, hogy valakinek nincs érvényes jegye, bérlete, vagy igazolása, igazolványa az ingyenes utazáshoz, akkor (mivel első ajtós felszállás van, és a sofőr kötelessége ellenőrizni ezeket felszálláskor) bünti mellett levonják a fizuból a jegy árát. Szerintem így mi se jótékonykodnánk :(

2015. szept. 1. 16:09
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Ez érdekes dolog. Ha egy idős embert ezért nem engednek fel, akkor bunkó r*hadék bkv-s/mávos/stb. De ha egy diákot (aki szemmel láthatóan diák, pl 14-16 éves + személyivel is igazolni tudja), megbüntetnek, mert nincs nála a diakig., akkor meg egyből "kis hülye p*cs, miért nem hordja magánál, stb".

Ha a jogszabály azt írja elő, hogy igazolvánnyal igazolni kell magát a kedvezményre, akkor igenis hordja magánál, és mutassa be. Ennyi erővel én is mondhatnám minden vonaton, hogy nekem bérletem van csak otthonhagytam.

2015. szept. 1. 16:11
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

nekem a nyakamban lóg a személyi, aztán nézheti, ameddig akarja...még nem akadt sofőr, aki kiszámolta volna hány éves vagyok...

személyi nélkül nem szabad kóricálni lakáson kívül..ezen kár rugózni, és nem kell a sofőrt bunkózni...

a bácsi megvárja a következő buszt, és tanul az esetből.

2015. szept. 1. 16:24
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Mivel a buszsofőrt is ellenőrzik, én megértem azt, ha ragaszkodik a szemèlyi bemutatásához. De ilyenkor fel kell ajánlania a jegyváltás lehetőségét.
2015. szept. 1. 17:00
 8/12 anonim ***** válasza:

Egy kis apróság: a BKK nem alkalmaz buszsofőröket - csak az alvállalkozói. A BKK viszont ellenőrzi őket, emiatt igenis kap bírságot emiatt a buszvezető. Most lehet rugózni rajta, de a szabály, az szabály - a

éven felülieknek is kötelező felmutatni valamit. Anno regisztrációs jegyet vezettek be (igaz, még a BKK előtti időkben), de azt, megszüntették. Most a BKK, mást alkalmaz. Idézek a következő címen leszedhető PDF dokumentumokból:

www.bkk.hu/tomegkozlekedes/jegyek-es-berletek/kedvezmenyek/ -

Helyi és helyközi közlekedés kedvezményei (külön van szedve mindkettő, de a 65 éven felüliek esetén, a kedvezmények és a bemutatandó igazolások megegyeznek):

"Díjmentesen utazhatnak

KEDVEZMÉNYEZETTEK - 65 évnél idősebb magyar, valamint EU, EGT tagállam és Svájc állampolgára.

BEMUTATANDÓ IGAZOLÁS - Személyi igazolvány vagy bármely más személyi azonosításra alkalmas okmány.

KEDVEZMÉNYEZETTEK - 65 évnél idősebb magyar

nyugellátású külföldi állampolgár.

BEMUTATANDÓ IGAZOLÁS - Nyugdíjfolyósító szerv igazolásaaz ellátás folyósítási törzsszámáról és bármely személyi azonosításra alkalmas okmány.

KEDVEZMÉNYEZETTEK - A Szátv. hatálya alá tartozó 65 évnél idősebb külföldi állampolgár és 65. életévét betöltött hozzátartozója.

BEMUTATANDÓ IGAZOLÁS - Névre szóló "Magyar igazolvány",

illetve "Magyar hozzátartozói igazolvány".

KEDVEZMÉNYEZETTEK - 65 évnél idősebb menekült, letelepedett, továbbá a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem állampolgárság alapján rendelkező személy.

BEMUTATANDÓ IGAZOLÁS - Személyi azonosítására és jogállás megállapítására alkalmas okmány."

2015. szept. 1. 17:37
 9/12 anonim ***** válasza:
>>> a 65 éven felülieknek is kötelező felmutatni valamit <<< (igen, pont a 65-ös szám lett véletlenül kimaradva az előző hozzászólásomból).
2015. szept. 1. 17:40
 10/12 anonim ***** válasza:

"Egy kis apróság: a BKK nem alkalmaz buszsofőröket - csak az alvállalkozói. "

Van még BKK alkalmazott buszsofőr.

2015. szept. 1. 18:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!