Másnak a városi diák bérletével hogy lehet lebukni?
Általában sietnek az ellenőrök, mert egyetlen megálló alatt kell végezniük az egész busszal, különben cseszhetik, mert leszállnak a bliccelők, ezért aztán csak rápillantanak, nem hasonlítgatják össze a számokat. Ha helyközi buszon jön ellenőr, ott általában jobban megnézik, mert több idejük van.
Nehéz vele lebukni, de azért lehetséges. Volt olyan, hogy már ahogy felszálltam a buszra, fent voltak az ellenőrök, már előttem mindenkit megnéztek, csak mentek a végállomásig tovább, én voltam az egyedüli felszálló, oda is jött rögtön mindkettő ellenőr, és akkor még a számot is összehasonlították, de rendben volt.
Amúgy ha hasonlóan néztek ki, akkor az igazolványait is elkérheted és akkor tényleg nulla a lebukás esélye.
Az elmúlt 4 évben kiadott diákigazolványokon már szerepel az oktatási azonosító is.
Ha összehasonlítja a számokat, akkor lebukhatsz, de kicsi az esélye.
Most nekem ez itt nem igazán tiszta...
Bérletekre rá kell írni egy arcképes igazolvány számot. (Ezért nem kell, hogy a bérlet arcképes legyen.) Ez azért van, hogy csak egy ember használhassa. (Vannak olyan bérletek, amiket több ember is használhat, de közel sem olyan elterjedtek, neked biztos nem olyan van.) A kedvezményes bérleteknél általában a kedvezményre jogosító igazolvány számát kell ráírni, vagyis a diákigazolványét. Ha nem tudod felmutatni azt az igazolványt, aminek a száma a bérleten van, akkor az probléma, hiszen nem tudnak összekötni a bérlettel, vagyis jogosulatlan használatnak minősül.
Ha olyan szám van bérletre írva, ami nem szerepel a diákigazolványodon, sőt, továbbmegyek, semmilyen arcképes igazolványodon, akkor az szívás, mert megint csak ott tartunk, hogy nem lehet téged beazonosítani. Szóval ilyen szempontból teljesen értelmetlen oktatási azonosítót ráírni. Ennyi erővel egy random számot is ráírhatnál.
Persze ez csak elmélet, a gyakorlat valóban az, hogy ezen átsiklanak ellenőrzéskor, mert nincs rá idő. De ez nem jelenti azt, hogy szabályos lenne bérletet cserélni. Sőt, ha jól értem, még a tesód sem utazik szabályosan, hiszen ő sem tudna megfelelő igazolványt felmutatni.
A jegy meg hogy jön ide? Sima jegyre nem kell igazolványszám, elég bemutatni a kedvezményre jogosító igazolványt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!