A villamosokon és a metrokon van ellenörzés?
Nem azt írtam, hogy lenne hanem azt, hogy lehetne! Előttem már említették , sokan azt hiszik: ha más lop, neki is lehet. Legyünk őszinték ebbe a társadalomba beivódott a lopás, ez olyan alap dolog lett. A lehetőségeihez képest lop a kisember is mindenféle mondvacsinált indokkal, mert neki lehet... Lopnak a nagyok is, mert van lehetőségük. Megy a nagy egymásra mutogatás közben meg toporgunk egy helyben. Lehetne azon vitázni ki kezdte előbb, de inkább arra kellene törekedni, hogy minél hamarabb felszámoljuk a jelenséget, nem?
Egy simlis nép hogy vár el nem simlis vezetőket? Ez elég komoly erkölcsi és társadalmi probléma Magyarországon.
De ha ilyen indokkal legitimizálunk minden lopást, akkor írd le a címed és megyünk szétnézünk egy páran. Persze akkor biztos te ia ezzel az álszent dumával jönnél.
De visszatérve a közlekedésre: ha nagy ritkán igénybe veszem a tömegközlekedést, akkor fizetek érte. Viszont ezért elvárok egy megfelelő szolgáltatási színvonalat. Nálunk viszont kicsiben és nagyban is sport a csalás, a azínvonal meg ennek megfelelő...
"ha azt nézzük, hogy a fizető utasok által befizetett pénzből normálisan gazdálkodna mondjuk a bkv, akkor már évek óta az egész járműpark le lenne cserélve...de ha pedig az adósságokat nézzük, akkor már az is ki lenne fizetve...már persze, ha a felsővezetés nem ajándékozná meg magát belőle mindenféle jutalmakkal stb..."
Bla-bla-bla.
Ez az ahogy az egyszeri fotelhuszár látja a dolgokat. Azonban ha egy kicsit utánaolvasol a dolgoknak (nyilvános adatok) kiderül, hogy a jegyárbevétel a budapesti tömegközlekedés fenntartásának alig 50%-át fedezi éves szinten. Tehát nemhogy régesrég új járműveket vehetnének belőle, hanem épp ellenkezőleg, a fele költséget termeli ki csak a jegyváltás...
Nem véletlenül a tömegközlekedés egészséges finanszírozási aránya 33%-33%-33% Jegybevétel-állam-önkormányzat arányú még a nyugati államokban is, profitorientált tevékenységről pedig szó sincsen.
És most engedd meg, hogy azzal fejezzem be amivel te is:
"értem én, hogy szánalmas a bliccelés, de ne olyan ellenérveket hozzunk már fel, aminek semmi köze a valósághoz..."
én nem mondtam azt, hogy bliccelek, én is fizetek rendesen, de nem tartom magam mártírnak, hogy majd én, a becsületes kisember része leszek annak a kezdeményezésnek, hogy egyszer majd a nagyok sem fognak lopni, mert többek között az én példámat követik...:D és azt is tudom nagyon jól, hogy amit én nem "lopok" el, azt majd ellopja a nagy.
mindenki pénzből él. én meg ezért a szolgáltatásért sokallom azt a pénzt...törődik azzal a szolgáltató? nem...leszarja. ennyi a történet, nem az, hogy sír egy sarokban, hogy a szemét bliccelők miatt nem tudnak ár/érték arányos színvonalat biztosítani...
az egész élet ilyen, nem csak a szabályellenes tevékenységeknél, a legális tevékenységnél is ugyanúgy, ha azt várod, hogy majd megjutalmaznak a jóságodért meg az előzékenységedért, akkor éhen fogsz halni. :D
de nekem mind1, ilyen embereknek is lenni kell, akik szépen csendben eltűrnek mindent.
"én meg ezért a szolgáltatásért sokallom azt a pénzt...törődik azzal a szolgáltató? nem...leszarja."
Akkor most gondold azt, hogy nem a bkv, hanem egy kocsma szolgáltatásáról beszélünk. Bemész a krimóba, rendelsz egy pofa sört, majd közlöd a kocsmárossal, hogy ez szar, nem fizeted ki. Aztán másnap megint mész, megint megiszod a szar sört, és megint nem fizeted ki. Majd újra és újra. Szerinted hanyadik alkalommal vágna úgy nyakon a kocsmáros, hogy a fal adná nem csak a másodikat, de a harmadikat és a negyediket is?
Ha nem tetszik egy szolgáltatás, nem vesszük igénybe. Ha mégis igénybe veszed, akkor pedig tessék kifizetni.
én fizetek. pont ezért mondom, hogy ez nem így működik, mert akárhogy kérlelném én a szolgáltatót a jobb szolgáltatás reményében, nem fog tenni érte úgysem, tehát hiába játsza az ember a jófiút.
talán a kocsmáros még a jobbik ember, mert ő törődne a vendégeivel, és ha szar a sör, akkor rendel másfélét :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!