Budaiak pestiek! Kinek mi a véleménye Moszkva/Széll Kálmán tér feltúrásáról? (nem az útvonalak megváltoztatásáról, azt mindenki utálja)
Itt még elég sok lesz a zöldterület, ráadásul a tér közepén álló épületek teteje is zöld lesz.
Csak jó lenne, ha olyan fákat ültetnének, amik nagyra nőnek, árnyékot adnak.
A moszkva tér alapvetően közlekedési csomópont, és a tervezők nagyon helyesen tették, hogy nem raktak rá zöldfelületet.
A térnek a legfontosabb feladata a tömegközlekedési kapcsolatok biztosítása. Ehhez egyfelől hely kell a járműveknek (busz- és, villamosforduló, végállomás tároló- és kiállóhely) ami nem lehet zöldfelület. Másrészt biztosítani kell az átszállási útvonalakat a megállóhelyek között. Emellett a tér többirányú gyalogos áramlatait el kell vezetni, mert nem csak átszállópont de célállomás is a gyalogosoknak.
Ennek a forgalomnak csak úgy tud megfelelni a tér, hogy funkcionálisan használjuk fel a felületet, azaz nem akadályozzuk facsoportokkal, bokrokkal, virágágyásokkal a gyalogosforgalmat.
Másfelől ott van problémának a teret körbefutó közúti forgalom, aminek a nagysága önmagában megakadályozza, hogy a Moszkva tér valami nyugodt kiülős tér legyen. Nem kényelmes ott tartózkodni, akiknek igen, azoknak meg már eddig is túl sok helyük volt. Semmi szükség trógercsalogató helyekre, hogy a csövesek oda járjanak részegedni vagy WCzni.
A Moszkván zöldterületet növelni értelmesen csak a közút rovására lehetne, ha megvalósult volna a régi terv, miszerint a teret megkerülő utat egy egyenes alagútba terelik. Erre jelenleg nincs pénz, a meglévő terv így nem számolhat a közút átrendezésével.
Mellesleg, a közelben két nagyobb zöldterület is található, a Vérmező és a Városmajor, ami bőségesen helyet biztosít azoknak a funkcióknak, amiknek a Moszkva nem.
Az Órát én is sajnálom :(
Nemrég hallottam, hogy a szökőkutat is lebontották. Igaz, hogy nem valami szép, de megszoktunk és ez örökre megmaradt bennünk.
Felháborítónak tartom, hogy a tér átalakítása ellen nem terveztek tüntetést. Meddig kell tovább rombolni az emlékeket?
Már vagy 2-3 éve hallottam a tér felújításáról / átalakításáról, de naivan hittem, hogy ez nem fog megvalósulni, mert sok pénzbe került. És, mert az arra járók ill. a városvédők ellenkezni fognak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!