Miért nem építenek egy új vasútvonalat Budapest és Bécs közé?
Az 1-es vasútvonalat is lehetne emelni a sebességet, mivel már most elérte a kapacitásának a végét, ezért érdemes lenne egy új 200 km/h-val járható vasútvonalat építeni , úgy, mint ahogy az osztrákok a Westbahnnál csinálták.
A Westbahn is túl volt terhelve, ezért a sógorék elkezdtek egy új vasútvonalat építeni Bécs ST Pölen között majd tovább Linzig aztán Salzburgig.
Utaztam már Győrtől Linzig, az út csak 3 óra volt, a távolság pedig, több, mint 300 km.
Összehasonlításként, Magyarországon BP és Pécs közötti a 220 km-es távot teszi meg az IC 3 óra alatt.
Szerintem amit megéri építeni, az egy olyan vasútvonal, amin jelentős a teherforgalom, mert a magyar személyforgalom nem tud eltartani egy pályát. Ha jól tudom, a Lágymányosi-híd sincs még csúcsra járatva, szóval akkor az 1-es vonalban is kell lenni némi tartaléknak.
És szerintem is előbb a többit kellene rendbe rakni, majd utána...
Utolsó: a Lágymányosi (Rákóczi) híd közúti híd :)
De bocsánat a kötözködésért, valóban ott van mellette a Déli összekötő vasúti híd. Az bizony csúcsra van járatva, de nem a híd kapacitàsa a csücskös, hanem a pesti végén található Ferencváros állomás vonatfogadó- és indító vágányai vannak végtelenül leharcolva, ami miatt csak lassan tudnak lekígyózni a hídról a tehervonatok. Ehelyett akar a kormány V0-t építeni - hát gratulálok, kicsit sem drágább...
Ami a kérdést illeti: egyrészt a szabályozási tervek igenis számolnak egy ilyen vasútvonal távlati megépítésével. Szóval a helyet már egy ideje kihagyják neki. Azonban látni kell, hogy jelenleg a fő problémát a meglévő vonal állaoota jelenti. Ha rendbetennék a vonalat, akkor az nagyrészt 120-160 km/h sebességgel járható lenne (ez a hivatalos Vmax arrafelé). De amíg évekig kint maradnak itt-ott az "ideiglenes" lassújelek, addig nagy csodát nem kell várni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!