Ha az ellenőr bliccelésen kap, miket tehet meg és miket nem?
Elkérheti a személyi igazolványomat és a lakcímkártyámat? Köteles vagyok átadni? Mi van, ha nincs nálam? Hozzá nyúlhat a bérletemhez? Feltartóztathat? Hatósági személynek minősül?
Sokat változtak az elmúlt években a törvények, kérlek titeket, csak az írjon, aki biztosan tudja, hogy amit mond, az jelenleg is érvényes. Köszönöm!
az ellenőrnek nem vagy köteles, de ha meghallom, hogy arcoskodsz, én csaplak pofán, aztán mehetsz feljelenteni :)
nem kéne tolvajkodni, és akkor nyugodtan utazhatnál
volt már rá példa a 14-es villamoson, amikor a graffitizőket rendre akarta tenni a vezető
leszállt a srác, és mindenkit elintézett :D
Elkérheti, de nem vagy köteles átadni neki. Azonban rendőrt vagy közterest hívhat és ha körbeállnak téged, akkor már csak közfeladatot ellátó személy elleni erőszak útjàn tudod a helyszínt elhagyni. Erőszakkal persze nem tarthatnak vissza, de ha csak ott áll előtted, az nem erőszak. Ha te félrelököd, az erőszak.
Hozzányúlhat a bérletedhez, akár be is vonhatja, ha pl. hamisítás gyanúja àll fenn (ehhez elég a számot, dátumot átírni). Közfeladatot ellátó személy.
Tedd is!
Kicsit unalmas hogy az országban a tolvajoknak, bünözöknek van a legtöbb joguk.
Elképzelem, hogy azt írják neked itt, hogy nem tehet semmit az ellenőr, nyugodtan lökd fel, szaladj el, majd amikor előállítanak, azt mondod, hogy "De hát a gyakorin azt írták, lehet...!"
Ne bliccelj, tehát NE LOPJ, és akkor nem kell ilyenekkel foglalkoznod. Amúgy sok ellenőr már közteressel jár, és nekik szinte annyi joguk van, mint a rendőrnek (igazoltathat, köteles vagy igazolványt mutatni, visszatarthat...)
Vagy vegyél kocsit...
1. Az ellenőr közfeladatot ellátó személy. (Nem kellene megütni/fellökni -> BTK. 1-5 évig bünteti) Feltartóztathat, amennyiben meglököd, mikor megpróbálsz meglógni, vagy egy becsületes állampolgárt is fellöksz, aki segíteni akar az ellenőrnek, akkor szintén a BTK 310. § érvényes.
2. Nem vagy köteles átadni a bérleted, elég, ha felmutatod, de ha "gyanús" a bérleted - különben miért ne adnád át/hagynád, hogy hozzányúljon - akkor úgyis rendőr lesz a vége (Tudom, hogy erős a késztetés, de fölösleges szívózni.)
3. Nem vagy köteles átadni a személyidet, ilyenkor
A) Felmutatod a személyidet -> kitöltik a csekket, pl.: a helyszínen: 5 000 Ft, 15 napon belül: 20 000 Ft.
B) Nincs nálad/nem akarod odaadni -> Bediktálod az "adataidat", ilyenkor kitöltenek egy kötelezvényt -> aláírod. Na itt kezdődik a probléma: 10-ből 9-szer lebuksz azonnal a kamu adatokkal (megvannak rá a módszereik), ilyenkor rendőrt, vagy közterest hívnak, és ők a helyszínen kiderítik a személyazonosságodat vagy ha még ekkor is kamuzol, akkor !ezért is! előállítanak a legközelebbi rendőrkapitányságra. -> ha kamuztál, és aláírtad a kötelezvényt, akkor elkövettél egy okirat hamisítást -> büntetőfeljelentés -> rabosítás (fénykép, ujjnyomvétel)
Véleményem szerint (na meg a hatályos jogszabályok szerint is) lopást követsz el. Lehet hőbörögni, hogy drága a bérlet, de lehet ám gyalogolni is. Ha szerinted így lehet lázadni a rendszer ellen, hogy nem fizetsz a tömegközlekedésért, akkor tégy belátásod szerint, de ha lebuksz, akkor vállald a következményeket.
Egyébként meg nehogy már az ellenőr legyen a hibás, mert lebuktál, és meg akar büntetni. Jó, hogy nem pofozol fel egy bolti eladót, mert észrevette, hogy lopni akartál a boltban...
Nem értem miért kell egyből hőbörögni, megkövezni, lecsukni, megverni meg nem is tudom mik voltak még itt.
Feltettem egy egyszerű kérdést, hogy tisztában legyek a jogaimmal. Miért ekkora baj ez? Ez még nem jelenti azt, hogy bliccelek is.. Egyszerűen csak elegem van a magukat mindenhatónak képzelő ellenőrökből, akik azt hiszik, hogy ők mindent megtehetnek. Úgy irigyellek titeket, hogy ti mindig csak a jófej, kedves, aranyos, minden szabályt betartó ellenőröket fogjátok ki - már ha egyáltalán buszoztok..
Mások degradálása nagyon megy, csak gratulálni tudok.
Aki értelmesen válaszolt, azoknak köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!