Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Élhetek a kártérítés jogával...

Élhetek a kártérítés jogával a vonatkésés miatt?

Figyelt kérdés
Tegnap gázolás miatt több mint 2 órával később ért be a vonatom Pécsről a Keletibe. IC volt és végül 3:01 helyett 5: 10 perc alatt ért be. Időre mentem volna,pénzügyeket intézni és ezáltal anyagilag is károsultam. Élhetek legalább a jegy árának egy részének a visszaigénylésével ? Volt pót és helyjegyem is. Mind itt van nálam... Meddig vagyok jogosult ezt leadni ?

2014. jan. 3. 18:48
 1/10 anonim ***** válasza:
66%

[link]

A jegy árának fele visszajár.

2014. jan. 3. 19:03
 2/10 anonim ***** válasza:
43%

Valójában nem, mert a gázolás idegen fél hibás esemény, és így vis maiornak minősül. Az nem a MÁV hibája, hogy egy barom épp megunta az életét.

Esetleg méltányosságból kaphatsz valamit, de a belinkelt kártérítés vasúti hibára vonatkozik. Ez nem az.

2014. jan. 3. 22:08
 3/10 anonim ***** válasza:
66%
"A kártérítés minden esetben jár, a jogszabályban nem szerepel semmilyen feltétel, tehát vis maior esetén is visszajár a pénz. "
2014. jan. 3. 22:18
 4/10 anonim ***** válasza:
57%

Évente vizsgázom belőle, köszi, ha nem oktatsz ki :)

[link]

Az utas a személyszállító vasúttársasággal annak üzletszabályzata alapján köt szerződést, nem az origó összeollózott cikke alapján. Az üzletszabályzatban pedig a fenti szerepel.

2014. jan. 3. 23:10
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

"Az Európai Bíróság a napokban hozott ítélete szerint akkor is jár kártérítés a vonattal utazóknak, ha vis maior okozza a késést"

2013. 10. 03.-i cikk. Tehát hiába tanulod évek óta ha most változott.

De gondolom az információ pultnál is ilyen tájékozottak a dolgozók.

2014. jan. 4. 09:19
 6/10 anonim ***** válasza:
47%
Tudod mi a különbség egy bírói ítélet és egy jogszabály között? Főleg akkor ha az Európai nem hazai. Ezek nem kötelező érvényűek a tagállamokra nézve. Így felesleges is bizonygatni mert a szabály az amit bemásoltam. Még akkor is ha az origo azt írja, hogy minden MÁV utazó kap egy köteg pénzt...
2014. jan. 4. 10:22
 7/10 anonim ***** válasza:
2014. jan. 4. 10:36
 8/10 anonim ***** válasza:
78%

"Ezek nem kötelező érvényűek a tagállamokra nézve. Így felesleges is bizonygatni mert a szabály az amit bemásoltam."

Ezek a jogszabályok az EU területén működő személyszállító vasúttársaságokra vonatkoznak. A MÁV ilyen. Innentől kezdve teljesen mindegy, mi van az üzletszabályzatban.

2014. jan. 4. 18:18
 9/10 anonim ***** válasza:
78%
Igen, kaphatsz. Nekem is késett a vonatom gázolás miatt (140 percet) és visszakaptam a jegyem árának a felét.
2014. jan. 6. 20:41
 10/10 A kérdező kommentje:
Elmentem a Keletibe egy kitöltöttt kártérítést igénylő lappal és a 3 jeggyel. A ,,kedves,, pénztáros kb 20 perc ajtó mögötti főnökkel trécselés után kijelentette,hogy a központ megtiltotta hogy erről a járatról elfogadjanak kártérítési igényt... Ilyenkor mi a teendő ? Ötlet ?
2014. jan. 17. 00:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!