Hogyis van ez? Mégsem lett olcsóbb a BKK Budapest bérlet?
Megvásároltam a havi bérletemet, 2014. január 1-től szóló érvényességgel - szokásom szerint számlát is kértem - és változatlanul 10.500 forintot fizettem.
A szomorú igazsághoz tartozik az, hogy számlát nem azért kérek, mert elszámolhatom, hanem egy már viszonylag régi, szomorú eset óta - amikor a lányt a Moszkva téren fel-(majd le)tartóztatták, egy éjszakát a rendőrségi fogdában töltött, majd kegyetlenül megbüntették és meghurcolták egy hamisított vagy annak vélt bérlet miatt - a biztonságom érdekében mindig kérek számlát.
Számlát a saját nevemre kérek, mert azt, a fenti óvatosságból, a bérletszelvény érvényességének ideje alatt mindig magamnál hordom, biztos, ami biztos alapon.
Mivel számítógépes ÁFÁ-s számlát kaptam, az összeg is előre lett nyomtatva, nincs jogom azt feltételezni, hogy a pénztáros saját zsebre dolgozott.
Hazajöttem és újra átolvastam a HVG erre vonatkozó, elsőre is nagyon zagyvának tűnő cikkét, amely szerint nem mindegy, hogy az utas cég vagy a saját nevére fogja kérni a számlát. A tájékoztatás azonban ennyiben ki is merült.
Számviteli oldalról minden rendben. Nem fizettem mégis többet, mint amennyit egy magánszemélynek kell?
Már egy jóideje adnak "blokkot" minden vásárolt bérletről, amin fel van tüntetve a kiadott érvényessége, hol vetted kitől stb stb. Ez NEM ÁFA-s számla, mégis igazol téged egy esetlegesen vitás esetben.
Amúgy igen, a számlára vett bérlet drágább, mert csak magánszemélyeknek csökkentették.
Viszont nekem azt mondta a nő, hogy attól függ hogy olcsóbb-e hogy magánszemély vagy közület nevére kérek számlát. Ha magánszemély nevére megy a számla akkor olcsóbb ő ezt mondta.
Bár jobban nem folytam bele, mert nekem a cég nevére kell kérnem, így sajna nekem drágább lesz. Ami mondjuk elég szemét dolog, mert azzal is a dolgozónak spóroltak volna... :(
" Ha most veszed meg januári kezdéssel, attól még nem fogod olcsóbban megkapni. Ha két nap múlva vennéd, szerintem már olcsóbb lenne."
Nem. A januári kezdődátum vízválasztó. Nővérem külföldre utazott, január 14-én jön vissza. Megvettük neki előre a bérletet, hogy ne legyen gond belőle hogy éjjel ér haza, nincs bérlete, nem tud hazajönni, és neki már 9500-ért adták, a magánszemélyest. Mert januári volt a kezdődátuma.
Köszönöm a válaszokat!
- 2013-12-31 13:27
Tiszta sor! Nincs itt semmi félreértés, én magánszemély vagyok, sőt, ahogyan a jogszabály kitér rá "természetes személy".
Viszont névre szóló számlát nemcsak ÁFA-visszatérítés, illetve elszámolás esetére szoktak kérni.
- A garanciajegyek például, általában csak a névre szóló számlával együtt érvényesek.
- A névre szóló számla tulajdonjogot is igazol.
- 2013-12-31 13:54:
a 13:56-os kedves hozzászóló megválaszolta helyettem azt, amit feltételeztem. Kiegészítésnek csak annyit: A bérletet meg kellett venni, mert idén megyek el Szilveszterezni, és csak jövőre jövök haza, amikor a mai bérletszelvényem már nem lesz érvényes.
- 2013-12-31 13:55:
Lehülyézés nélkül sokkal jobban esett volna a hozzászólásod!
Engem akkor annyira sokkolt az az eset, hogy így döntöttem. Egyébként inkább bukom azt az ezrest, minthogy hasonló tortúrákat kelljen átélnem! (És nem szólók a BKK ellenőrökről.)
- 2013-12-31 13:56
Köszönöm a személyes tapasztalatot leíró kiegészítést!
"Egyébként inkább bukom azt az ezrest, minthogy hasonló tortúrákat kelljen átélnem! (És nem szólók a BKK ellenőrökről.) "
Akkor viszont nem értem a kérdésed. Ha nem érdekel az az ezres (de jó neked...) akkor miért érdeklődsz az olcsóságáról? A tulajdonjogos történet sem az igazi, mert rá kell írnod az igazolványod számát is, onnantól az hozzád tartozik. De mindegy, kinek a pap kinek a paplan.
Amúgy most vettem meg a bérletem, megint rákérdeztem és azt mondta a nő, hogy magánszemély és egyéni vállalkozó nevére kért számlával is olcsóbb, csak közületre nem.
2013-12-31 14:37; 14:38
Köszönöm szépen. Ezek szerint igazam volt - illetve jól éreztem rá -, a pénztáros rosszul értelmezte a jogszabályt.
2013-12-31 14:45
Az "inkább bukom azt az ezrest" kijelentést még akkor tettem, amikor még nem tudtam, hogy nekem lesz igazam = számvitelileg ugyan nem , de a jogszabály téves alkalmazása miatt át lettem verve.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN A SEGÍTSÉGET!
A pénztáros tévedett. A bérletet és a számlát visszavittem, és a váltótársa szó nélkül kicserélte.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!