Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Sosem utaztam még vonattal!...

Sosem utaztam még vonattal! Hogy működik? Valaki leírná?

Figyelt kérdés
2013. dec. 30. 09:04
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
90%
Megveszed a jegyet,beülsz,kiszállsz. Nincs mit.
2013. dec. 30. 09:23
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Ennyi. :D Ugyanolyan, mint a busz, csak nem betonon hasítasz, hanem vason.
2013. dec. 30. 09:27
 3/13 II.Dartheon válasza:

Mármint a vonat hogy működik? Azt nem tudom.

Ha a vasúti utazásra kérdezel, akkor úgy, hogy mielőtt felszállnál egy vonatra, előbb jegyet kell rá venni az állomáson - ott a pénztárnál bemondod hogy milyen jegyet kérsz - diákjegyet, felnőttet, és hogy hova. Ha ez megvan, a pénztáros fogja mondani mennyibe kerül, azt kifizeted, és mész a vonathoz.

Mielőtt utazol, érdemes megnézni hogy pontosan mikor megy a vonat, mert van, ami csak óránként jár, vagy 3-4 óránként is akár(nemzetközi vonatok).

Aztán mikor megjött a vonat, felszállsz rá, keresel magadnak ülőhelyet, vagy állóhelyet, amelyiket akarod, aztán jön a kalauz, elkéri a jegyedet, kezeli. Ha diákjegyet vettél elkérheti a diákigazolványodat, ami jó ha érvényes... :D

Tehát: 1. Megnézed hova akarsz menni, majd azt is, hoyg mikor indul a vonat.

2: Megveszed a jegyet a pénztárnál, vagy ha nem tudsz az adott helyen jegyet venni, a kalauztól tudsz - ebben az esetben mondanod kell a kallernak, hoyg hol szálltál fel és hova mész, majd ő ad neked jegyet, és nála kell fizetned.

3: Felszállsz a vonatra, a kalauz kezeli a jegyed.

4: élvezed a vonatutat, majd leszállszott, ameddig a jegyed váltottad.

2013. dec. 30. 09:28
 4/13 II.Dartheon válasza:
jah, ha nem stimmel valami kérdezz nyugodtan :)
2013. dec. 30. 09:31
 5/13 anonim válasza:
0%
Hiába viccelődtök,én sem nagyon tudom.Nem azt,hogy hogyan kell utazni,nekem az a gond,hogy melyik vágányról indul (sajnos azt tapasztaltam Szolnokon,hogy nemigazán segítenek) és sajnos a leszállásnál is gondom van,nem tudom,hogy hol járok.
2013. dec. 30. 09:36
 6/13 anonim ***** válasza:

"Viccelődtök"???

Többnyire korrekt válaszok jöttek!

Amit még hozzátennék, hogy ha úgy alakul, hogy a vonaton veszed a jegyedet, akkor figyelj arra, hogy az induló állomáson (tehát ahol felszállsz) valóban ne legyen nyitva a pénztár, mert ha mégis van lehetőség jegyet venni, akkor még azt sem fogadja el a kalauz indoknak, hogy futnod kellett a vonathoz, hogy elérd és büntetést fog fizettetni veled!

2013. dec. 30. 09:48
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Attól függ, milyen vonattal utazol és honnan.

Ha nagy állomáson szállsz fel, akkor az állomáson lehet jegyet venni. Ekkor kötelező is ott megvenned, ellenkező esetben megbüntet a kalauz. Aki a vonaton mindig jön.

Ha megállóhelyen, akkor nincs jegypénztár, ilyenkor a kalauztól megveheted a jegyet azonos áron, csak mondani kell, hogy Kispiripócs-Alsótól kéred.

De online is lehet jegyet venni, én ezt szeretem, garantáltan nincs sorbaállás. Az elvira.hu oldalon keresd meg, melyik vonattal akarsz utazni. Állítsd be pontosan, hogy melyik nap, és ha kedvezményre vagy jogosult, milyen kedvezménnyel. A listában jobb oldalon minden vonat mellett ott van a jegyvásárlás opció. Arra rákattintasz, regisztrálsz, és ott meg tudod venni a jegyet. Bankkártyával tudsz fizetni, az átvételnek pedig két módja van: vagy letöltöd pdf-ben és kinyomtatod (ebben az esetben meg kell adni a neved és a születési dátumod is, és csak te utazhatsz a jeggyel), vagy jegykiadó automatából veszed át. Jegykiadó automata csak az itt felsorolt nagyobb pályaudvarokon van, szóval ha máshol szállsz fel, akkor csak otthoni nyomtatással vásárolhatod meg a jegyet: [link] Ilyenkor egy hosszú, talán 10 számjegyből álló kódot kapsz, amit egyszerűen be kell ütni, és az automata kiadja a jegyed.

Többféle vonat van, van amire elég a sima jegy, van amire pótjegy kell, így drágább, és az intercitykre helyjegyet kell venni. Ennek az az előnye, hogy garantáltan lesz ülőhelyed, viszont ha megtelt a vonat, akkor már nem fogsz rá jegyet kapni. Szóval előre érdemes megvenni. De ezt az elvirán látod, alul van jelmagyarázat.

Utána felszállsz, ha megérkeztél, leszállsz.

Ha nagy pályaudvaron szállsz fel, ahol sok vágány van, akkor a pályaudvaron van egy tábla, ahol írják, hogy melyik vágányról melyik vonat indul. Ott megnézed, aztán megkeresed a megfelelő vágányt. De ilyen helyeken általában be is mondják. Bár erre hagyatkozni lutri, sokszor egyáltalán nem érthető, mit mondanak, annyira recseg.

A vonatodról tudnod kell, hogy honnan jön és hová megy, mert ezt fogják bemondani. Tehát ha A-ból jön, te B-ben szállsz fel és C-ig utazol, a vonat meg megy tovább D-be, akkor azt fogják kiírni és bemondani is, hogy A-ból D-be tartó vonat érkezik a harmadik vágányra. Na az lesz a tiéd.

Könnyebb helyzetben vagy, ha a vonat onnan indul, ahol felszállsz, akkor ott fog ácsorogni valahol. Máv kitűzős embereket lehet bátran kérdezni.

Az intercityknek neve is van, általában elég beszédes, pl. Mecsek IC, Hargita IC, Sajó IC...

A leszállás valóban problémás lehet. Erre két megoldás van. Az első verzió az, hogy megnézed a neten, mikor érkezik a te állomásodra, és azelőtt 5-10 perccel felöltözöl és kimész a peronra. Amikor megállt a vonat, kinyitod az ajtót, kinézel, ha stimmel, leszállsz. Ez főleg azoknál a vonatoknál működik, amik ritkán állnak meg, félóránként-óránként, ellenkező esetben előfordulhat, hogy három kör leszállás is van, mielőtt te jönnél, és mindenki rajtad kell, hogy keresztülmásszon. Persze képletesen :)

A másik verzió, hogy megkérdezed az utasokat, ki tudja, mikor jön C állomás. A legjobb, ha találsz valakit, aki ott száll le, akkor vele együtt te is leszállsz. Csak bátran, az emberek utazás közben általában segítőkészek :)

2013. dec. 30. 10:08
 8/13 anonim ***** válasza:

5-ös, arra akárhol hiába vársz, hogy amikor te megjelensz az állomáson, akkor egy libériás inas odamegy hozzád, tiszteleg, majd elveszi a csomagodat és odakísér a megfelelő vágányhoz.

Azért van a szemed, hogy megnézd az információs táblát, ami általában elég feltűnő helyen szokott lenni, az épület több pontján. Az sem a vasút és az emberek hibája, ha miután leszálltál, nem tudod hol vagy. Nézz szét, lődd be az állomás épületét és indulj el arra. Biztosan táblák is vannak, amik mutatják a kijáratot.

2013. dec. 30. 14:01
 9/13 anonim ***** válasza:

Tájékozódás:

Azért olyanok az állomások és vonatok, hogy a hülye is tudjon tájékozódni.

Van hangosbemondó mindenütt, jobb helyeken (digitális) tábla is, a vágányok be szoktak lenni számozva (de ha nem, akkor mindig az állomás épülete felől kezdődik a számozás, és a legjárhatatlanabb vágány is vágánynak számít).

Ha modern az állomás, akkor többnyire aluljárón keresztül közelíthetőek meg a peronok, amiknek betűjele, vagy száma van, amit az aluljáró falán is feltüntettek (egyszer régen).

A vonatokon újabban van hangos utastájékoztatás, némelyik vonaton pedig még kijelző is, de ha nincs, rá se ránts, nézd meg indulás előtt a kiszemelt célállomásod előtti megállóhely/állomás nevét. A vonat biztos megáll ott is (többnyire mindenhol megáll, ami a menetrendben szerepel), így elég csak az után elkezdened izgulni.

Amennyiben távolsági/InterCity vonaton utazol, nem sok megálló van, így akár még számolhatod is őket. Hogy mikor kelj fel segít az óra (a tied, avonaton nincs).

Jegykiadás:

Mint bárhol máshol. Köszön, mennyiség, kedvezmény, honnan, hová, mikortól/mire.

2013. dec. 30. 16:21
 10/13 anonim ***** válasza:

Sajnos nem feltétlenül ilyen egyszerű a dolog!

Tény, lehettem volna figyelmesebb, de...

Az történt, hogy utaztam A-ból, B-be és át kellett szállnom egy nagyobb állomáson.

Azt nem tudták megmondani, hogy melyik vágányról fog továbbmenni a csatlakozás, csak azt, hogy rögtön indul!

Ahogy megállt a vonat, én leszálltam, rohantam le az aluljáróba, fel a váróba, ahol az információs tábla van...

Vajon honnan indult a vonatom?

Hát persze, hogy csak át kellett volna sétálnom a peronon és felszállnom az ott várakozó vonatra.

Így természetesen lekéstem!

Szóval lehettem volna figyelmesebb, de mivel tudtam, hogy közvetlen csatlakozás van, ezért azt láttam ésszerűnek, ha minél hamarabb kiderítem a számomra fontos infót és nem nézelődök!

Mindegy! Megtanultam az alatt a két óra alatt, amíg vártam a következő vonatra! :D

2013. dec. 30. 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!