Miért utálják sokkal jobban a BKV-ellenőröket, mint a MÁV-kalauzokat, amikor ugyanaz a munkájuk?
A munkájuk hasonlatos, de nem ugyanaz.
A BKV egy időben kifejezetten ellenszenves, ősbunkókat cserkészet be, akik beszélni sem tudtak. Ma a helyzet valamivel jobb. A másik pedig az ellenőrzési gyakorlat.
Pl. vonaton nem tapasztalsz olyant, hogy egy utazás alkalmával állandóan vegzáljanak. A héten pl. a metrón Örstől Lehel térig öt alkalommal kellett megmutatnom a bérletemet.
Buszon szeretnek álruhában járni, mint Mátyás. És szeretnek visszaélni nemlétező hatalmukkal.
Az is konfliktusba keveredhet velük, akinek van jegye vagy bérlete.
Nekem mindig volt jegyem vagy bérletem, és így sosem volt konfliktusom velük. Ja, hogy mosolyogva is át lehet nyújtani ellenőrzésre a bérletet? És akkor te is udvariasságot kapsz vissza.
Ő is csak ember, és dolgozik.
Egyrészt nem ugyanaz a munkájuk, csak részben hasonló, bár tény, hogy mindketten ellenőrzik az utazás jogszerűségét. Viszont jegyvizsgálótól ("kalauz") még nem hallottam olyat, hogy "mutasd a jegyedet, B+", vagy olyat, hogy "kurwanyját, ennek is bérlete van". BKV-s emberszabásúaktól már többször is.
A jegyvizsgálók döntő többsége képes az emberhez méltó kommunikációra és viselkedésre. A BKV-nál ezen a téren (is) jelentős fejlődésre van még szükség.
Ha egy "kalauztól" megkérdezed, hogy X helyről hogyan, milyen átszállással juthatsz el Y pontba, akkor gyakorlatilag percek alatt komplett menetrendet kapsz. A BKV-ellenőrtől jó esetben egy "nem tudom"-ot, rosszabb esetben egy gyors elküldést melegebb éghajlatra, általában tegeződős csendőrpertuban (eg.: "mijaf@sztképzelsz, információs iroda vagyok, B+").
A stíluson, hozzáálláson kívül jelentős különbség, hogy egy jegyvizsgáló nem állja el az utadat, amikor sietnél átszállni/felszállni, míg a BKV-s ellenőr röhögve szívat meg így, fokhagymabűzös lehelettel röhögve azon, hogy "lekésted".
Egy jegyvizsgáló - mivel munkaköri kötelessége is - lehetőségei szerint segíti a sok/nagy csomaggal utazókat a felszállásban. A BKV-s inkább lerugdossa őket ("nekik" ez lenne a munkaköri kötelesség?)
Kivételek persze mindig akadnak, ahogy vannak "tenyérbemászó" kalauzok, úgy akadnak normális ellenőrök is. Viszont mindkét cég igyekszik, hogy ezektől a "kivételektől" mielőbb megszabaduljanak: a MÁV a tajtparaszt kallerektől, a BKV meg a normálisabbjától.
Első válaszadó, ja persze. Csak tudod, ha nem kisebbfajta vagyonba kerülne egy vonaljegy, akkor feleennyien nem akarnának bliccelni, már csak azért sem, mert nem éri meg a kockázatot. A cigi árát speciel azzal a mókás céllal emelték meg, hogy majd akkor kevesebb ember fog rágyújtani. Mit gondolsz, a majdnem ugyanannyiba kerülő BKV-jeggyel mit fognak elérni?
Érdekesmód a jegy nélkül utazó büdös csövest meg a szotyizó kisebbséget valahogy sose rugdossák le a buszról :DDDDD milyen jópofa utazási demokráczia van itt kéremszépen :D
"A jegyvizsgálók döntő többsége képes az emberhez méltó kommunikációra és viselkedésre. A BKV-nál ezen a téren (is) jelentős fejlődésre van még szükség. "
Azért azt tegyük hozzá, hogy a jegyvizsgálóknak bőven van már dolga is az " új felszálló menetjegyét kérem kezelésre" kiabálásán kívül. Ott azért akad adminisztratív munka,tudnia kell jegyet kiadni, pénzt kezel,futkos a végzár tárcsával, fűtést, klímát kezel, ha kell figyelő szolgálatot lát el a mozdonyon... Ide azért akármilyen őstulok nem jó. Bár azt nem tudom, hogy a BKV ellenőröknek van-e valami egyéb ellátandó feladatuk a jegy/bérlet ellenőrzésen kívül.
"Bár azt nem tudom, hogy a BKV ellenőröknek van-e valami egyéb ellátandó feladatuk a jegy/bérlet ellenőrzésen kívül."
Ja, van. Teljesíteniük kell a büntetési kvótát.
Egy barátom még az tavaly hazalátogatott (fél évet itt, felet Kanadában él). Még ősszel megpróbálták megbüntetni a BKV-ellenőrök mert nehezen volt olvasható a bélyegzés a jegyen. Két napot rohangált miatta, de végül kiderült, hogy mégis érvényes volt a jegy a büntetés pillanatában (volt annyi esze, hogy elszedte az ellenőrtől a jegyet).
No, ez a srác januárban utazott vissza, azóta folyamatosan kint is van (munka, igazolt). Érdekes módon _ugyanaz_ az ellenőr valahogy márciusban mégis megbüntette ismét, ezúttal azért, mert "jegy nélkül utazott".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!